~Siapa aku?..Aku hambaNYA...~

My photo
aku hanyalah hambaNYA yg dalam perjalanan rohku di dunia yg fana ini dalam tujuan yg satu..BERIBADAH padaNya..aku tidak tahu kapan masanya..moga suhuf qalbi ini bermanfaat utk rohku & dinilai dicc ALLAH...AMIN...

~Ahlan Wasahlan..Ukhuwwah Abadan Abada~

"Ukhuwwah i2 bukan terletak pada kerapnya pertemuan..tapi pada kerapnya ingatan kita pada sahabat dalam doa"

Followers

Wednesday, May 30, 2012

~CINTA ANA & ENTI,HALAL VERSION ^___^ ~

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...:)

Salam sayang kpd semua sahabat-sahabiah yang sudi  lagi singgah kat cnie..even xde ape pun yang "pnting" or "must know' kat snie..sekadar suhuf usang yang ingin  menyapu kembali habuk2 yang menutupi kenangan-kenangan manis dan gambaran foto2 insan yang dekat dengan hati ini untuk diimbau kembali..mereka yang selalu bermain2 di ruang minda tanpa di pinta..siapa yang dpt membayar kebahagian dan kerianganku tatkala bersama mereka?Terima kasih ALLAH kerana masih meminjamkan aku waktu itu dan ini untuk aku menyulam kembali saat itu.Lebih-lebih lagi bila keseorangan kat rumah,mmg macam 'slide show' la semua wajah mereka terbayang di depan mata nih.haha..^___^''(hiperbola btol ayat saya kan,harap2 kalau ade sahabat2  'berkenaan" yg membaca x perasan la ek;p)
Seimbas kenangan dulu... (iklan jap..hehe..)
 Alhamdulillah..dapat la jugak bertemua dua tokoh yang saya amat kagumi dan minati sejak zaman maahad lagi,Pertama bila dpt mendengar sendiri penulis buku kegemaranku dulu'Kuasa Hijrah Kuasa Untuk Berubah" berceramah yakni,Fadzli Yusof & Ustaz Zahazan.
Bersama geng GHT & TOT di LHA on talk SUPER LEARNING..



















Bersama Ustaz Zahazan di PWTC
Moment paling diingati kat PJ??First skali, mesti la  moment time main futsal,ingat agy time mula2 friendly match,ramai gak la yang mempertikaikan "kebolehan" kami(even mmg kami akui kami xde la expert sangat,sepak bola mengarut tuh boleee lah..:p),Biasalah kan,kami budak IRK,ade yg b'tudung labuh,maybe nampak 'thiqah" n "alim" di pndgn dorang,kami sudah biasa dengan pandangan manusia yg sebegitu.Baguslah,itu pun merupakan satu doa yg secara goiru mubasyarah(x langsung) kpd kami.Ameen.(Saya biasa2 saja,sahabat2 saya yang solehah2 belaka),Yang lawaknya,x pasal2 saya plak dilantik jadik 'captain',mulanya ianya amatlah menggelikan hati nih,"'yelah,saya bukan pandai sangat main futsal nih,ade la dua kali men,tapi setelah 'dipaksa",maka 'kurelakan jua;p).Tapi alhamdulillah,kami mara ke semi final..x sangka btol,sebab kami satu-satunya course islamic yang berjaya sebab seblom ni IRK selalu kandas di pusingan awal2 lagi.Bukan nak riak,tapi nak buktikan MUSLIMAH pun boleh buat.InsyaALLAH...


Kejayaan itu amat bermakna dan membakar semangat kami untuk membuktikan bahawa MUSLIMAH  bukan kolot,kaki bangku,tidak berbakat dan hanya layak berkurung dalam mahallah sahaja,pagi pergi kelas,meeting dan usrah semata-mata.Tapi lebih dari itu.Kami berusaha,kami berjaya melepasi cabaran  beberapa course yang hebat2,tetapi akhirnya kami kandas dalam perjalanan ke separuh akhir,dengan hanya dipisahkan mata penalti.Tipulah kalau cakap x sedih langsung kan??Agakla..tapi kami diajar berfikiran positif,bersangka baik dengan ALLAH s.w.t yang mungkin tahu keberangkalian jika kami menang akan timbul  perasaan riak dan sbg dr sifat mazmumah.Kita mahu tapi ALLAH tentuSebagai Hamba,tugas kita terima dan cuba memahami..Ok?hehe..^___^


.Menitis air mataku bila melihat ade team2 yang sudah kecundang memberi sokongan padu kpd team kami especially smsa sepakan penalti penentuan.(Maaflah,saya ni mudah touchim sket,kalau bgi pndpt anda,x perlu nk sedih sangat la tu,maaflah ye,itulah saya.hehe..)


"IRK!IRK!IRK!GO IRK GO!IRK BOLEH!!!".Takbir!


(masih terngiang-ngiang lagi.....hmmmm..rindu saat itu....)




Selama ini kami hanya dipandang sepi dalam pentas futsal SMAC..hari itu kami membuktikan KAMI JUGA MAMPU!Itu pun sudah cukup memadai buat kami..:)--->diingatkan ini bukan ayat penyedap hati ye tapi ikhlas dari hati.<

Opps..tibe2 aku teringat excident aku tersepak bola tinggi sampai kena meja pendaftran,nak defend punyer pasal..adeii,minta maaf ye awak-awak sume..hee:)
cume,pesanan saya kpd diri sndri dan awak2 yg baca ni:


"kalau nak main futsal,main ngan tangan ek..janganlah main ngan mulut...hehe.."

Lepas itu,nak taw ape kami buat???Mesti korang rasa pelik & x percaya..hehe..:)Kami dengan senang hati nya dalam keadaan masih berjersi futsal  berjalan beramai-ramai  ke KFC berdekatan.Agak dekat la klu ngan keta,tapi kalau jalan kaki macam kami ni memang"rasa  macam nak tercabut lutut pun ade,bygkan la dah le ade yg injured  time main..hehe,,tapi,apa kami kisah??"Sebab bagi kami,kami kalah bermaruah..hee"Jalan2 sambil borak2 mmg x sedar da smpai...jengx4...sampai kat situ??Ape lagi..???


Sape nak baca doa??Tbe2 seorang sahabat menyampuk..'"Captain la kena bce doa..hee.:".Kataku:"ish..ex-captain oke..hehe,angkat tgn sume..bismillahirrahman nirrahim...".Lepas tuh ape yg berlaku???
Rahsia(yela,x kan makan pun nak kena citer jugak.hehe..)

& satu lagi kenangan paling dekat kat hati ni ialah mase  my BESDAY sweet 20 ^___^''

KEJADIAN PERTAMA:"Alamak..BLACKOUT!!"

Malam tuh,tbe2 'blackout!!!"..saya yang tgh khusyuk wat assigment tbe2 terkedu.Adeeii.."Naseb baik ade cahaya dr laptop ade,nampak la jugak cket2"Ku teruskan study seolah2 xde ape yang berlaku tapi ade jugak dapat mesej,"


SENDER:Ain,maybe ade owg nk sabotaj besday hang  lah tuh..:p


SAYA:"Hmmm,x mgkin lah..roomates saya sume dah tdoe..kebetulan je kot:,x kan la ade owg nk wat suprise sampai satu mahallah die tutup lampu.hee.:p"


-saya tergelak sorang2 adeii...:)
ttuuttt..tuttt...lepas tuh inboxku disinggahi mesej2 sahabat2 yg wish bufday...Allah...yang sahabat2 lama pun ade,x sangka..(mungkin diorang wat alarm kat phone kot..:)Anyway,Officially dah jadik 20 an.Thanks sume!! <3

KEJADIAN KEDUA:PIZZA MISTERI??Waaa....

Abis kelas pagi tuh,g AMF jap teman HM & NS g jalan2 survey booth2 yg ade kat citu,lame gak la kat situ(biasalah owg pompuan..heee),penat jalan-jalan tuh terus balik mahallah,sampai je kat meja study tibe2 saya kehairanan.@__@''


ni bukan pizza tuh ek..
(sekadar gambar hiasan..;p)
"Haish,sape plak salah letak pizza nih?x kan la ade delivery sampai kat dorm plak nih?Mustahil2..xde la plak aku order pizza..hmmm"Saya bermonolog sendirian.


Saya mengangkat kotak pizza itu kerana was2 akan pemiliknya yg sebenar,nak tnye owg sume roomates saya xde asenyer  time tuh, tapi tibe2 ade sehelai sticky notes jatuh melayang-layang kat kaki ku.
Saya segera mecapainya.Tersenyum membacanya."HAPPY BESDAY AIN!!!"hehe..:)So sweet my dear sahabiah,bakal bidadari syurga!!Ameen


Syukran sahabat.Thanks ALLAH,rezeki2...rezeki aku,HY & SZ..hehehe(nak tumpang skali ek..:;p)
(maaf saya terpaksa gune sngktn nama tuh sahabat2 saya nih,x nak mencapub..haha..:)

KEJADIAN KETIGA:
KEK COKLAT + LILIN on meja study.(tbe2 plak eyhh...)

(yang ni saya x  nak cerita panjang2 takot pemberinya malu.haha..Sahabat saya tuh amat pemalu orgnya,nmpk je cam feelingless tapi feelingfull sebenarnya ^____^''.Die jenis yang sukar mengekspresi emosinya,kdg2 owg jadik compius dengan ekspresi mukanya yang selamba tuh(Kalau nak teka,tekalah,kalau betul...xde hadiah!!haha).tapi dengan hadiah nih saya tahu dia seorang yang amat menghargai sahabat dan owg sekelilingnya dan sangat SWEET(bukan gula-gula ye..hee)!saya dpt rasakan die sedang blushing skrg!(skdr makluman:saya suka usik orang dan itu adalah nature hobi..hee:)
Kata-kata yang amat famous darinya ku kira..:)



"Ain,aku ni bab2 hati nih,aku letok bawoh katil,x laye mano eh aku,buang masa..hehe"
--->Yeke?X percaya la..haha...:)--->lalalala~~~

KEJADIAN EMPAT:
LAKONAN YANG MANTAP!!!

(thanks to sarah zahra,hidayatun mardiah,syamimi zakaria,nur hamizan,nur ayuni,wan hidayat & hayati)
(tapi sebenarnya saya macam da taw dah,tapi saya saje wat innocent x nak bgi korag kecik ati,jahat x?haha.:p)----> ayat kover malu..heee...<3

Camni al-kisahnya,adelah sorang sahabat saya tuh,sume sahabat dah wish besday cume die sorang je yang wat derk je,sibuk memanjang(kalah YB).Pelik gak la tgk die.Sahabat2 dok wish besday saya depan die pun, die cm xde perasaan langsung.Sebenarnya, saya x kisah pun pasal hadiah dll tapi at least wish la kan..;p(kalau kawan biasa,maybe saya xdela makan hati sangat,tapi nih antara sahabat baik kot...:)
Saya sedapkan hati.
'Dia busy lah tuh,xpela,Ain,x perlu la amik hati,mende kecik je pun byk agy mende pentig die perlu buat agy.Agypun kau pun selalu lupa besday sahabat2,maybe ni kot sbagai pengajaran.."
 Saya kembali senyum n buat cam biasa,gelak2 cam biasa.Sampai lah satu malam lepas saya balik ngn si dia(sahabat saya tuh lah..) dari group study HADARAH ISLAMIAH........

Tbe2 die keluar dari bilik,ntah ke mana tidak pulak diberitahunya.Saya teruskan kemas buku  dan keluar tapi tibe2 HY datang.Dia merenung saya dalam2.cam pelik je.


Maka berlakulah dialog2 berikut.:


Ain:"Erk,bakpo mg tgok aku gtu??Mace pelik jah...huhuhu"


HY:'hmm,weh,bakpo nge HM tuh?Takdi mg gi study nge dio keyy?Lepas tu dio gi bilik aku,dio nangis la weh,tutup muko nge selimut plop tuh.Dio tiok weh..Sedih aku tengok.."


Ain:"Aik?takdi molek jah mase study,bakpo dio nangis plop?"


HY:"Aku pun x taw,tapi gak sakni dio sebut namo mg,dio oyak sebab mg dio nangis..mg wat gapo ko dio,Ain??Mg ado wat dio terasa hati ko?Acu mg pk molek ehh..'Mukanya serius cam polis sedang menyoal siasat pesalah.


Ain:"Ehh,yolo ko weh..takdi dio ok je nge aku..hmm,takot weh...dio dok mno loni?dio ado oyak ko bakpo dio terasa?Deba ehh aku..."


HY:"Dio dok bilik aku loni,aku tnyo dio xsey jwb,dok sebut nama mg jah takdi sambil nangis.G la weh pujuk dio..manetaw dio ok..dio x dok oyak la pulok dio terasa gapo,ado lah tuh..mg kot x perasan..g la Ain pujuk dio..aku pun  x sedap tgk dio gtu..jom,aku teme mg...meh la.."katanya sambil menarik tanganku yang sedikit takot dan berdebar.Aku amat risau kalau ade owg terasa dengan aku,lebih2 agy klu merajuk macam tuh.Adooiii..Takotnyer...:(---->(Siapa yang menjadi sahabat saya,msti die tahu fakta ni...huuu:p)


Dengan langkah longlai dan berdebar,aku menolak pintu bilik itu...tapi hairan.GELAP!!.Tibe2 si SZ dtg menarikku masuk ke dalam bilik itu.Aku terkedu tapi masih wat biasa je..ape yg ade dalam fikiran aku adalah sahabat brnama 'HM'.."HM'.."HM"..'apa salah aku??"..."aku ade wat salah ape ek???"...Adushhhh....!!!!


SZ:''Ain,cer mg bukak laptop tuh,bukak video tuh meta gak''
Tapi si SR sedikit tersenyum.Maybe nak tergelak tapi aku x pasti time tuh.Hmm??


Aku dengan innocentnyer menuruti semua kehendaknya almaklumla hati dan fikiran tengah runsing..^___^''
Sambil2 tuh sempat jugak aku mencari bayang si sahabatku HM tuh..x nmpk la plak,gelap kot..adeii...:p
Tibe2....'happy besday to you..""happy besday to you""happy besday to you"....si cartoon comel dalam VIDEO tuh menyanyi2 n tergedek2 ucap wish besday..haha...


Allahuakbar!!!Aku terduduk.Hilang segala kerisauan.Nak kate terharu pun tak,nak kata sedih pun tak..TERKEJUT!! & GEMBIRA!!hehehe...
Akhirnya semua sahabat-sahabat muncul di depan mata dan gelak bersama,satu kek aising datang...
^_____________________________^


Lakonan tamat.HM pun watlah pengakuan yang menyentuh hatiku:
"Aku saje je wat donno je besday mg,aku tahu mg mace terasa tapi sebenarnya aku ingat lamo doh....HEHE..HAPPY BIRTHDAY sahabat!!"


Kami saling menyuap antara satu sama lain..dan ia amatlah sweeetttttt dan awesome!!Manisnya ukhwah ya ALLAH!!
Antara sahabat dunia akhirat saya,ketawa dan menangis bersama..Opps lupe..makan bersma gak..hehehe....


TAPI,bagi saya bulan MAC ini banyak memberi sentimen kepada saya.Ada bahagia,ade sedih,ade juga terluka dan ade juga berbelah bagi perasaanya tapi semuanya itu ujian bagi saya.Saya terima.Allah mahu saya lebih matang.Ye,matang dalam membuat keputusan yang lebih bijak dan adil untuk diri dan orang lain.Saya masih ingin terus menilai dan menjadi penilai yang baik tidak terikat dengan ape2 unsur yang menghalang.Saya tidak kejam.Tapi,saya mahukan yang terbaik untuk semua.Saya x akan memperbodohkan sesiapa.Saya sayang semua.InsyaALLAH...


Dalam bulan ini juga,saya melukai sahabat baik saya sendiri..hanya dengan kata-kata..betullah orang kata,kata-kata lebih tajam dari sebilah pedang kan?^__^..bergaduh tanpa saya sendiri mahukan sebegitu,saya amat takutkan perbalahan dan salah faham,ia amat menyedihkan.tapi sebenarnya saya lupa..
ITULAH RUKUN PERSAHABATAN...
..tapi mungkin itu yang terbaik tapi akhirnya,ALLAH tentukan yang terbaik,persahabatan tetap ada...:)


Alhamdulillah,segala-galanya kembali okay..dan saya pun lebih tenang dan lega dalam mencari silapnya diri ini...konklusinya..

Banyak lagi kenangan2 yang berlaku,GHT,makan pizza ramai2 kat tepi cerun bukit yang hijau ditemani makhluk ALLAH bernama ******...haha(hanya kami yang faham..hehe..)Tapi,stakat tuh jelah yg dpt saya cerita,maklumla..jari pun dah penat menari2 di atas keyboard dri tadi lagi..lame x update blog kan,lepas geram la cket kali ni..lain kali la plak ye kite cite2..:)



Saya  tinggalkan kata-kata ini khas untuk kita dan kamu semua....ikhlas dari hati ini..


"Kadangkala ALLAH menyesakkan nafas kita dengan sesuatu perkara yang menyebabkan kita rasa sukarnya hidup sendirian tanpa DIA di sisi,deritanya bila meminggirkan ALLAH di sebalik keputusan yang dibuat,usangnya sebuah hati tanpa AIR MATA keinsafan  yang akan membasuh kembali hati yang mabuk dengan dunia..akhirnya,kita KEMBALI PADANYA dgn niat yang tulus utk BERUBAH dan mencari hikmah dan natijahnya sebahagia mungkin..kerana TIDAK SAMA orang yang tahu dan menghayati dengan orang yang tidak tahu dan tidak mahu tahu apa itu makna hakiki UJIAN HIDUP..ALLAH...."


Tatapan ini ditujukan khas buat semua insan yang membaca naskhah ini.Ingatlah..Ianya tulus dari hati moga jatuh ke hati jua.Ameen..


Bersama seorang adik junior dalam AGD IRK..last bersama komiti  lain..moga IRK TERUS MAJU ..Ameen....


 Nik Nurul Ain Binti Nik Azmi a .k.a aien azmieey....
(sekadar kenangan jejakku ke Pantai Sri Tujuh baru2 ni,asenyer da xde disapu air laut..huhuhu...:)

Saturday, January 28, 2012

~Aku & Si Dia at S.U.N.W.A.Y P.I.R.A.M.I.D..~

Assalamualaikum sume...lame kitew x story2 kan...??^____^..
Rindu semua orang lorh..hehe...maaflah,entry kali ni agak sempoi n gilew2 cket sbb ngh dalam mood 'happy' & melepaskan ketensionan owg kate...
Al-maklumlah..da jadi orang PJ daa...hehew..tapi mmg x leh gantilah NILAI dehearty ni...NILAI mmg terrrrrrrrrrrrrbaikkkkkkkkkkkk!!!!......
Sapa lagi setuju dengan saya...angkat kening!!..hee...

Dok termenung2 kat PJ kdg2 ade gak la terdetik nak g jalan-jalan kat Nilai,nk jenguk mak guard kat sna...nak round2 Dataran Nilai,makan nasik Arab ke kan..?..:p..pastu walking2 kat Blok B,jalan-jalan cari letih...haha.^____^''

YANG PALING NAK JENGUK....
 mestilah RUMAH ALLAH kat sana......

Masjid Nilai la ape lagi...mmg x leh lupe la at situ la halaqah ilmu bermula,cinta antara sahabat-sahabat mule bersemi,liqa'2 kasih dengan teman seperjuangan saban hari dlue..(isk2...dah2,sebak la plak ase ni...adoiyh...touching la plak ek.....rindu sangat-sangat taw...)
 kat PJ,sume sisters not allowed sangat pgi masjid sbb ramai sangat brothers,x elok la kan..

Disebabkan dah jadi "foreigner" kat cnie...xleh balik..(bia bru balik je pun cuti Chinese New Year ni..hehe..),so kitaorg decide la nk g jalan-jalan cari HIKMAH,rapatkan UKHWAH,blow up agy our LOVE  & FRIENSHIP,kdg2 sedih gak bile pk, aku terlalu sibuk sampai x sempat nak habiskan masa ngn sahabat-sahabat tersayang,tapi hanya ALLAH yang tahu betapa terharunya hati dianugerahkan sahabat yang memahami & sporting yang amat!!!Sayang korang sangat-sangat awak sume...amatlah sebak......

**********************************************************
Nampaknya minggu ni tinggallah kami berLIMA sahaja kat dorm 5/6 la kire(al-maklumla..owg bujang lagi..haha) sahaja sebab cik Mar pegi masuk hutan dakwah orang asli..hehehe...nnati bawak balik cenderahati 2k saya ep?..2pun kalu die balik la..mnetaw...kena jdik menantu tok penghulu kat sana ke..hehehe...gurau je eyh sahabat....miss u.....

Nama roomates yang saya sayang sangat-sangat tuh ialah....(jgn kembang hidung sudaa....haha...^___^''...confession ni...xpnah dibuat sblom ni..:p)limited edition taw.....ceh.....

Aina(merangkap musyrifah yang amatlah rajin & comel..hekhek),Wanie( si matured bilek..haha.(tangan ke bahu,mata ke atas),Atiqah(seorang kakak yang amat penyayang kpd 2 orang adiknya Budin & Bidah..hukhuk),& Ila(anak bongsu yang amat baik & manja kot?xde la...gurau je la....:p)
Lawak pun ade bile teringat kesah semalam kan?hehe...Tapi cukuplah kami saja yang tahu..mmg sakit perut gelak..TAPI OVERALLY,mmg sangat-sangat lah penat..(sape swuh pgi?..haha:p)

 TAPI APALAH SANGAT PENAT,ASE NAK TERCABUT KAKI TUH LU NAK BANDING DGN RASA..BAHAGIA BERSAMA SAHABAT-SAHABAT......betul x??)(*_^)
Sayangku....ILA,AINA,ATIQAH & WANIE..-mY rOOmies

"Tidak sempurna iman seseorang itu sehingga saudaranya itu dikasihinya sama sperti dia mengasihi dirinya sendiri.."

sO,nak dijadikan ceritalah kan...kami pun decide 2k habiskan hari Sabtu kami kat Sunway Piramid...:)..nak main ice skating la kononnya kan....hehe...
Sonok taw tgk owg main..jahat x kami gelak kat owg2 yang jatuh....hehehe..comelll.......:)

Tapi,ALLAH itu amat sayang kat hamba-hambaNYA kan..x kira kat mane2 pun ALLAH akan tegur kita kalau DIA nkkan kebaikan 2k kita taw sahabat2...

Kita ni jarang bersyukur,kita maybe banyak kite..(bkn kite kot...AIN je byk gelak..hehe..:p)..Alhamdulillah kita masih ade kaki  nk g jalan2 even lenguh gak la jalan2 jauh kan..tbe2 kat Bus stop mse tggu bas...
Nak dijadikan cerita la kan...bermulanya trip kami pagi tuh..KAMI NAMPAK....

Seorang lelaki,KUDUNG SEBELAH TANGAN melintas di hadapan kami..beliau pun tunggu bas jugak...muka dia ceria sahaja,semangat nampaknya nak pegi kerja,x nampak pun riak sedih.."ALLAH....ase tersentuh hati..jarangnya aku bersyukur Rabb....thanks ALLAH!!

JALAN-JALAN CARI HIKMAH.......DEKATNYA ENGKAU DENGAN KAMI RABB,EVEN KAMI X NAMPAK ENGKAU.........:(>>>

Satu je point kat sinie,kite ni kan ssssibukkk je nak cari kasih sayang manusia...ALLAH yang sayang kita sejak blom lahir agy kite x pernah nak hargai,Nabi yang rindu nak jumpe kita walaupun x pernah tgk n kenal kite,xde la plak kite ase excited nak jumpe Nabi...??
seronok kat sana,borong-brong buku kat POPULAR,habis dah la seratus baucer Dato' Najib kasik..maaf ye dato'..nnati bagi la nnti ye...:)...hehe....

Macam-macam ragam manusia ade kat cnie...yang tutttt xleh nak cakapla..mmg ramai...sakit gakla mata tengok,tapi kite xleh nk judge owg,kembali nasihat diri sendri kan....?...Ade satu insiden yg amat2 mengejutkan kami...asenye Ila,Tiqah & kite je nmpak...

Sorang pasangan dok c**m2 dahi kat depan eskelator..ALLAH...terkejut sangattttt!!

MasyaALLAH....tapi wat bse je la..xdela obvious cangat tgk!!,,huhu..

ALLAH nak tunjuk kat aku kot cbran sebenar bile jadi daie..dugaan yang ALLAH bagi skarang x sehebat situasi di luar....:)..So,bersedia..get prepared la an?>>>

Geram tgk bear besar kat belakang tuh.....alala...:)
haaa....(ter"excited" la plak?..haha)..kitaorg jumpe QUE HAIDAR kat sana ngh makan2 ngn member dia...tgk dari kejauhan jela..(jaga pndagan2 la katakan.)..hehe...2pun Aina yang ckp,lu x,x perasan pun..hehe...bajet x amik kesah sangat sal citer hiburan kat Malaysia...:p...Kdg2 kite kena amik taw gak...FLEKSIBILITY is IMPORTANT....:)...

Suke la tuh leh makan ayam ye??..hehe
Kaki pun da letih jalan2..tgn dah pun sakit dok pgg "shopping bag" byk2...(ceh..bajet je beli banyak la tu kan..:)

yang pastinya PERUT pun dah bagi "signal"...hehehe....
KFC jdi pilihan...ramai wooo orang...seronok2..mcm g kenduri plak..hahaa...:)
Akhirnya...selepas lebih kuam 5 jam dok kat sana,tak + agy dengan masa dlm trip..kami pun balikla.......(mesti ada owg cakap'alaa...tu pun nak cakap,xkan la nk overnight kat citu lak..huhu:)..:p...hmm....ase seronok lepas 'tinggalkan' semua kesedihan ,ketensionan kat sana..x nak wat balik sume tuh kat Pj agy daa...sudah2 la mengganggu saya ye...:)Saya nak happy2 je skrg,nak lebih matured & bahagia dengan kesibukan diri......

pastu...............kan....................^____^'''.....
Adala something yang berlaku kat kami berlima...sungguh melucukan & swetttt sangattttttttttttt.......mmg akan igt sampai bile2 la ek......:)

Cukup kami saje yang tahu...hahaha....lain kali janji x nak buat agy daa....JANJI!!:)
bagi yang ingin meneka:

sila pilih jawapan di bawah:
a)rahsia
b)secret
c)sir wa hazar..(hehe)
d)mana-mana dalam kepala awak yang rasa betul....:)

muka kepenatan...huhu....
"indahnya uhkwah ini,Rabb...letih dirasakan manisan..."
ALLAH,bahagianya hidup berteman,ade insan yang mampu mengembalikan senyuman kita,menghidupkan semula hati yang seakan2 mati dengan keceriaan dan kdg2 pura-pura gembira,wujud kasih sayang sesama sahabat yang memberi kekuatan yang luar biasa pada diri ini...
Allah,saksikanlah AKU,NIK NURUL AIN BT NIK AZMI...amat menyayangi mereka.............:)
special from me.......
*********************************







Monday, December 26, 2011

~Mujahidah itu,Sahabat Yang Tidak Mungkin Saya Lupa~

Bismillahirrahmanirrahim....^____^

Al-kisah aku dan dia....di madrasah cintaku....

Ya ALLAH,hati aku masih lagi bukam memikirkan dia..Hati masih lagi sebak dan sayu sehingga aku tidak mampu berkata-kata lagi...Segala bait bicaranya merenggut hatiku..memaksa air mata mengalir deras..Tangisannya amat menyentuh hati ini..YA.ALLAH,saksikanlah..aku amat merindui mujahidah itu..

   Suatu ketika dulu,ketika aku masih mencari berkah menuntut ilmu di bumi Serambi Mekah..dalam rumah ALLAH,di saat aku tersedu sedan menyandar di salah sebuah pintunya kerana masalah yang begitu menyedihkan hati,tiada teman di sisi,yang ada hanyalah manusia yang hanya mahu mencari kawan bukan sahabat,di saat aku dijauhi kerana masalah duniawi,egois manusia yang tidak pernah berakhir,tiada siapa peduli yang ada hanyalah bayangan kenangan silam yang begitu menyakitkan.Di situ aku pelajari bahawa,meletak pergantungan pada manusia menjanjikan KECEWA yang amat dahsyat..mengadu aku pada ALLAH akan kesakitan hati yang luka...

Dia datang memegang tanganku.Merenung aku dengan sebuah pandangan harapan seolah-olah dia berkata
"Sahabat,aku juga sepertimu..sakitku juga sama dengan kamu..aku memahamimu.." tanpa perlu aku menjelaskan.
Air mata makin membuak-buak tanpa rasa malu.Timbul satu kepercayaan dalam hati.
"Dialah insan yang aku cari,untk aku jadikan sahabat sejati".
Dia juga turut menangis.Aku juga tidak pasti mengapa.Seakan dia menyimpan sesuatu rahsia.Matanya berkaca-kaca sambil memberitahu aku  sejujurnya.Penjelasan yang amat mengejutkan aku.Tak pernah ku sangka sebelum ini ALLAH uji aku dengan pelbagai jenis manusia dalam persahabatan,tapi mendidikku dengan sabar dengan menyimpan sebentuk "MUTIARA"   untuk aku dampingi sebagai penguat semangat.


"Saya sebenarnya da lama nak berkawan dengan awak,tapi saya tengok awak dah ade geng yang rapat je sbb tuh saya x berani sebab saya tahu siapa saya kan,saya kolot,tak pandai bergaul,pemalu,byk kekurangan,tiada siapa mahu kawan ngan saya,yang ade pun,kawan2 yang pergunakan saya je..tapi saya tak tahulah kenapa,bila saya nmpk awak,saya nak buat awak sahabat baik saya even saya x pernah pun cakap banyak2 ngn awak,kdg2 je bertegur sapa..Jom,mulai hari ni,kita jadi sahabat baik nak?Kita sama2 study,same2 g usrah,same2 g makan,g skola same..nak x?Tuh pun kalau awak,nak kwn ngn saya nih..hu3"


Terkejut.Terharu apatah lagi.Lebih-lebih dicmpur dengan perasaan sedih dalam hati makin membuat hati semakin sayu.Matanya aku tenung.Terpancar keikhlasan yang amat sukar ditafsirkan.Dalam hati hanya tuhan yang tahu betapa aku tidak sangka,ALLAH menghadiahkan aku seorang sahabat secara tiba-tiba.Tanpa aku pinta.Mungkin Tuhan tahu aku sudah "bosan" dengan permainan dalam dunia per'kawanan" yang membuatkan aku serik dan susah mempercayai orang serta selalu meragui seseorang.Mungkin orang boleh kata aku selalu su'u zon tapi aku ade sebab tersendiri.Hidup membuatkan aku belajar ilmu persahabatan.Ya,mungkin aku saja yang paham.
 
Aku melihat  jauh ke dalam diriku yang tidak sesolehah dirinya yang seorang hafizah Quran.Seorang yang amat merendah diri walaupun dikurniakn kecantikan dan nur di wajahnya.Seorang yang amat lembut jiwanya kepada kawan-kawan.Juga,seorang pelajar yang amat pintar.
Tapi,aku tidak paham kenapa dia disakiti
"Manusia tidak pandai bersyukur,orang yang baik selalu disakiti & tidak dihargai!!'. Perlahan-lahan dalam keharuan,ku gagahkan bibir bersuara:.....

    "Terima kasih..masakan saya sanggup menolak kwn sebaik awak,awak sekarang bukan lagi sekadar kawan biasa saya,awak sahabat dunia akhirat saya.Jatuh bangun kita bersama.Saya bersyukur ssngat ALLAH pertemukan kita di saat kita sama2 susah,bersedih dan dalam masjid plak tuh..Hanya Tuhan sahaja tahu betapa saya bersyukur dikurnia sahabat sebaik awak..Saya sayang awak kerana ALLAH..."

Persahabatan kami semakin hari semakin akrab.Dia banyak Wmengajar apa itu erti 'GEMBIRA"  dalam persahabatan.Dia juga banyak mengajar aku tentang DIA.Ke mana sahaja kami mesti berdua.Kami sering berkongsi mutiara kata,berutus surat,gurau-gurau dan keluar sama2 espcially "outing time" kat sekolah.Memang indah waktu itu,Terasa dunia lebih terisi,hati semakin tenang.Sifatnya yang begitu baik membuatkan aku yang sedikit 'nakal" berubah sedikit demi sedikit.Dulu,aku jauh dari AL-QURAN,jauh dari ALLAH tetapi hadirnya dia dalam salah satuh helaian 'novel" persahabatan hidupku memberi impak besar dalam kehidupan ku.Seringkali aku memerhatinya khusyuk sambil menangis-nangis dalam setiap doa selepas solatnya.Aku ingin jadi sepertinya,Aku cuba berubah dari yang kurang baik kepada lebih baik.Dalam masa yang sama,dia insprirasiku dalam berubah.

Namun,semuanya "AMAN" buat sementara sahaja.Walaupun hubungan kami tiada sengketa tetapi karenah orang sekeliling yang seakan "mencemburui" persahabatan kami.Memberi banyak masalah.Ada jugak cerita di mana "kacang kembali mencari kulitnya'. Macam-macam konflik berlaku.Semuanya sepantas kilat.Tanpa kami sedar,kami semakin jauuh...senyap....sunyi..tiada lagi istilah si belangkas..yang tinggal hanya bekas "sliper" di bawah pokok yang dulu tempat kami selalu bersama-sama.Hadiah2nya tetapku simpan dan ku tatap selalu.Kami tidak bergaduh tetapi masa dan kesibukan duniawi menyebabkan kami sukar menghabiskan masa bersama lagi.Aku diriku,dia pula dengan kesibukannya,tetapi aku tidak pernah melupakannya...

Dalam kesibukanku,kadang 2 kenangan demi kenangan mengusik di kalbu.Ada yang sedih,ade yang terluka,ade terasa,ade marah,ade 'makan dalam",ada jugak peristiwa yang benar-benar membuatkan kami sama-sama terluka.Kami tidak pernah bergaduh secara luaran,kami hanya akan "dingin' dalam hati sahaja...tak paham kan?Biar saya dan dia sahaja yang tahu...^____^
Tapi sehingga kini dia masih sahabat saya..saya di UIA,dia plak kat (somewhere)^________________^

kami sudah sama-sama berjaya sekarang,tapi sampai sekarang saya tidak boleh menggantikan tempatnya di hati ini sebagai antara 'SAHABAT SEJATI' yang betul-betul saya sayang dan rindu sangat-sangat..
Persahabatan secara 'tidak sengaja" yang diaturkan ALLAH buat saya dan dia amat sukar diungkapkan.Kami amat rapat.Apa yang saya rasa,dia jua rasa begitu juga sebaliknya.Kami bagaikan puzzle yang saling melengkapi.Walaupun selalu sahaja ade salah paham dan peristiwa yang menyakitkan kami.
Persahabatan kami tidak sama dengan orang lain.Owg lain mugkin nampak kami jauh,tidak selalu bersama..tapi sebenarnya kami amat dekat...dekat sekali...
===_== ''
Masa terus berlalu.Aku sibuk dalam dunia kampusku,dia sibuk dengan dunia hafalannya sebelum masuk universiti.Tetapi adakala kami masih berbalas 'SMS" walaupun agak jarang la.Kdg2 di saat aku memerlukannya dan amat rindu dengannya,aku x mampu menekan button "SEND" kerana terlalu bimbang mengganggunya.Rasa bersalah selalu menyelubungi.Apatah lagi memikirkannya,maybe sedang bergembira dengan sahabat yang lebih baik dari aku.Bahkan berjuta-juta lebih solehah compared to myself.Kehidupanku diteruskan.Aku terus "menikmati" tugasan dan gerak kerja di kampus.Aku terima apa sahaja yang ALLAH bagi dalam hidup aku walaupun kdg2 aku terluka sama.
Tapi...Telahan aku salah...Aku masih dingatinya..sebab bersahabat keranaNYA,sampai syurga bukan kat dunia sahaja kan..?...Hu3..

Suatu malam.....
Sedang aku khusyuk menonton filem "Seniman Bujang Lapok" dengan famili kat rumah,tibe2 handset di genggamanku "vibrate" sekuatnya,satu nama di skrin membuatkan aku terkejut dalam gembira.Hati aku diterpa rasa sebak bila mendengar suaranya yang begitu sayu bersama tangisan.Dia menangis.Tapi,kenapa?.

"Ain...aa..iii...nnn....ssssyaaa mintak maaf sangat2 sebab jahat dengan awak dulu,saya tak pernah hargai awak walaupun saban hari awak dok depan saya,saya selalu wat sakit hati awak,saya selalu jeles ngan awak,saya selalu tak hargai awak,saya menyesal sangat-sangat..saya rindu kita macam dulu...kalau boleh,saya nak flash back balik....sssyyyyaa.minta maaf...minta maaf...hu3..."
 

Suara di corong handset sepi buat seketika.Yang kedengaran hanyalah sedu sedan dan tangisan yang amat kuat.Sekali-sekala namaku disebut beserta ungkapan maaf..maaf..maaf....dan maaf...Walaupun sume yang dikatakan tidak pernah dilakukannya.Dia terlalu salahkan dirinya.Aku pula dikejar rasa bersalah.huhu...

Aku terdiam.Tanganku tergetar-getar memegang handset.Rasa yang sukar diterangkan.Sebak yang terlalu susah untuk diterjemah.Tak sangka engkau juga sepertiku.Walau ape pun yang jadi,dia tetap sahabat saya.Saya sayang dia seikhlasnya,dia seorang sahabat yang tak layak dilupai...
Air mataku terus laju meluncur.Allah...

Aku juga rindu padamu,sahabatku..sahabat masa zaman sekolah..sahabat yang selalu mentarbiahku..sahabat yang pernah menarik aku dari "tebing curam" kesedihan yang parah.Mana mungkin aku melupakannya..x mungkin aku sekejam itu..Mustahil....

Tiada salahpun engkau padaku sahabat.Semua yang duka sudah aku lupakan.Jika engkau membaca tatapan ini,ketahuilah bahawa sesungguhnya jika aku bersahabat dengan sesiapa sekalipun,di mana sahaja,selamanya dia sahabat aku...
Persahabatan mana yang tidak pernah dilanda badai...


Satu panggilan telefon itu benar-benar membuatkan hatiku memberontak supaya lebih menghargai sahabat-sahabat disekeliling kita,jika kehilangan ditunggu untuk meratapi sebuah perpisahan,kita tidak cukup kuat untuk merasai sakitnya derita sebuah penyesalan..
Untuk yang bernama dia,ingatan aku padanya tak pernah pudar.Doaku selalu bersamanya walaupun jasad aku jauh.Dia x nampak aku selalu ada mase dia menangis,tapi hakikatnya,dia ada dalam bait-bait doaku.Sahabat,syukran atas segalanya..kau mengajar aku erti sabar dan penghargaan sebuah persahabatan.Uhibbuki fillah....             



"Ya ALLAH,terima kasih atas anugerah ENGKAU padaku,kau kurniakan aku insan-insan yang selalu menguatkan aku,sesungguhnya aku tahu "SAHABAT" juga adalah nikmatMU yang kau pimjamkan padaku maka berilah kekuatan untukku selalu menghargainya,dan janganlah KAU tarik nikmat ini daripadaku.Amin ya Rabbal Alamin." 
...Buat Semua Yang Bergelar Sahabat,Uhibbukum Fillah..InsyaALLAH....


****************************************************
ikhlas dari hati ini..Buat yang bernama dia..dan kamu....


dari hambaNYA yang selalu lupa dan alpha...
~di hening pagi,bersama my lovely lappy wif my lovely sist,Sofia & Anis the sleeping sweetie..~

Nik Nurul Ain Bt Nik Azmi 
cfs iium pj...huhu...^_____^'''

***************************************************************

Sunday, December 4, 2011

~G.H.T.....MY NeW LiFe..~

"Masih segar di ingatan aku...suatu pagi...hampir sebulan yang lalu.Selepas menyelesaikan kerja2 umah...dengan kepala yang sedikit berdenyut..aku mencapai handsetku yang semalaman di"OFF"( mmg tabiat suke off nset bila xde battery & ade kije (nk fokus la bagaiii)..malas nk charge....heee.ape la kan....:)
Tertera di skrin bbrapa misscall list dri sahabat2 ku...& berbelas2 mesej UNREAD,MMS MAXIS pun adew..adeiii,wat full memory je kan..:p...dalam malas aku buka satu-persatu mcj2 tuh...takut gak lu ade mcj urgent yg perlu direply segera..hu3.(rasa bersalah mula menerpa)..tersengih sorang2 bile mengingat bebelan sahabat karibku "Ain,handset tuh lepa manow heh,berjanggut tggu reply..??Bla..bla..bla...haha."..tibe2 mataku tertancap ke satu nombor di misscall list..***-*******...

Pelik.Aneh.Hairan.
"Aik?Awat tbe2 je pagi2 call..mesti penting nih..xpernah2 pun.2x plak tuh..."

Aku dail balik..(misscall je la..haha..)...
Tak lama kemudian handset aku "menyanyi"..
Makanya..Disitulah aku pun diberitahu tentang

"GERBANG HIKMAH TRAINING"

setelah di terangkan objektif,jalan dakwah yang mahu direalisasikan serta siapa figure2 yang bakal bergerak bersamaku nanti...timbul satu keyakinan dalam diri aku untuk terus menerima pelawaan untuk menjadi salah seorang dari 6 tonggak utama syarikat.

Berkali2 jugak sahabat tersebut bertanya akan "keseriusanku" untuk menerima pelawaan tersebut..

Mungkin drastik sangat persetujuan yang aku buat sehingga membuatkn dia bimbang aku tidak berfikir panjang akan sebarang risiko yg bakal ku tempuhi nnti sementelah lagi disaat kami masih bergelar "student"...

sekali lagi aku mengiyakan..

Bagi aku nak buat perkara baik apatah lagi secara "BERJEMAAH" tidak perlu difikir lama-lama...


"Btol..setuju je..perkara baik..xde hal laa..insyaALLAH saya akan wat terbaik..Saya cuba.."




Aku fikirkan inilah aset aku untuk terus "memberi" dalam kehidupan ini..even aku xdelah sehebat mereka..seGAH mereka...sekreatif mereka...tapi aku ingin mencuba ke arah itu walaupun harga sebuah kebebasan terpaksa aku korbankan dan usahakan..masa juga harus aku peruntuk semata-mata utknya nanti..apatah lagi khabarnya jika ada rezeki...syarikat ini akan kami sama2 usahakan sampai ke AKHIR HAYAT..hingga anak cucu la owg katakan..aku selalu ingatkan pada diri aku ni....

"Ain,jika kita mengharapkan sesuatu yang besar..PENGORBANAN ke arahnya juga mestilah besar..langkahan pertama jua harus lebih luas menjangkaui yang biasa..."

Satu keluhan dilepaskan..aku tidak pernah menyesali keputusanku even dalam menongkah  permulaannya juga ku sudah dapat merasakan ada saje halangan yang menjengah..

"Nak jadik trainer, diri kena la ditrain dlue...terima je semua..telan je semua...sbb pengalaman kita 2 akan jdi "guru" pd diri dan manetw kita ade "solusi' pd msalh owg lain nnti kan??"...^___^.....

Keserasian kami pula mungkin menjdi salah satu faktornya.Ukhwah yang dibina terasa amatlh manis sekali.Siapa tahu kami yang berlatar belakang yg berbeza-beza,negeri pun ade yg beda(Klate & Kedah BERGABUNG),tapi FIKRAH yang sama menyatukan kami.Mungkin jugak kisah suka duka diri masing2 dalam mencari HIKMAH sebuah kehidupan membawa kami menyusuri satu gerbang bersama  di atas satu landasan yang juga sama bernama
"GERBANG HIKMAH TRAINING"..^__^..

Apatah lagi memori yang sukar dilupakan apabila kami berbicara mengenai perancangan syarikat di hadapan lautan yang luas mata memandang,hujan renyai-renyai mengiringi.Resolusi demi perancangan dibuat..tapi timbul jugak satu ketakutan dlm benak hati.Mungkin sudah terbiasa dengan pengalaman2ku sebelum ini dlm merangka sebuah perjalanan sebuah organisasi..

Sebab kita hanya mampu merancang..ALLAH yang menentukannya...

"Kubmbangi jika ia hnyalah skdr black n white je,pengaplikasian dlm dunia realitnya xde..Dalam hati x henti2 berdoa agar setiap perancangan kami berjalan lancar bkn sekadar sepuitis kata2.. malah diredhaiNYA..dan jika kami diuji..kami akan segera mencari HIKMAHnya..amin...."

Penerangan sahabat/iah semakin meyakinkan.Segera ku usir hsutan2 tuh jauh2.Dilarikan oleh ombak2 yang mengganas.Digulung-gulung lalu dihempaskn sekuat-kuatnya ke tebing pantai.Sama juga dengan hembusan nafas yang tidak akan mengitar hembusan yang sama.

Biasalah,hakikatnya perkara baik mmg susah nk wat...ade je gangguan.Aku tidak mampu menahan sebak bila menghayati bait2 doa diketuai seorang sahabat sebagaimenandakan bermulanya permulaaan syarikat kami di suatu petang itu..bunyi ombak semakin mensayukan hatiku,terbayang halangan,cabaran yang bakal ditempuhi,tidak kurang juga pahit manis yg bakal dikecapi.Iya bukan semudah meng"edit profile di Fb dengan menyatakan'worked as....at GHT.."or meletakkan badge di blog utk tatapan followers tapi lebih dari itu.



"JATUH BANGUN BERSAMA"
..GHT..kami langkahi langkahan pertama ini dengan lafaz Bismillah..moga berkat mendahului...HIKMAH menyusuli...:)...
~FASA BARU HIDUPKU.~


Apabila ditanya.."Mengapa aku yg dipilih bukan dia??".Mereka pun tiada jawapan.Sebab mereka pun dipilih juga.Oleh ALLAH s.w.t..


Akhirnya kami bergabung juga keranaNYA.....^____^..




***********************************************************





~at home  at 4.49 pm~
ikhlas minni...

mood:happy sbb abah cakap nk makan sate...hehehe....
~Nik Nurul Ain Bt Nik Azmi~




Thursday, November 24, 2011

~Air Mata Amirul Mukminin...sad & really touchim story!!!~

                                        Salam semua.Moga sihat sokmo hendaknya.Di pagi Jumaat yg mulia ni terdetik lak nk  kongsi satu cerita sal keperibadian Amirul Mukminin,Saidina Umar Al-Khatab yg betul merenggut hati yg dah lame lalai ni.Menjalar rasa kagum dalam setiap urat sendi saya.Hebatnya pegangan insan ini pada ALLAH.Setiap yang berlaku dalam hidupnya x akan lari dari mengaitkannya dengan nama ALLAH..ALLAH..ALLAH...Bila hidayah datang menerpa di hati tiada siapa bisa menghalang saktinya menguasai seluruh kehidupannya.ALLAHUAKBAR!!!!~

Diceritakan pada suatu petang,ase tergerak plak nk bace buku yg dah lame dok depan mata.Tapi selalu x berkesempatan.Memandangkan hari ujan.Ape pun xleyh nk wat,saye belek2 buku tersebut..jariku terhenti membelek bila terpandang sub title...

"APAKAH ENGKAU MASIH HIDUP SEBULAN LAGI????"

"Xde jawapan tuk soalan di ats...anda ade????"

AL-KISAHNYA.....

Suatu hari,putera Amirul Mukminin Saiyidina Umar al-Khatab pulang dari sekolahnya dalam keadaan menangis.Sebagai seorang bapa,terdetik kasihan di hatinya lalu Umar bertanya,"Apa yg menyebabkan kamu menangis,wahai anakku??"

Jawab Si anak Umar itu."Kawan-kawan di tempat pengajianku menghitung tampalan yang ada di bajuku.Mereka berkata"Lihatlah anak Amirul Mukminin ini!!Berapa tampalan yg ada di bajunya???.Dia masih dalam sedun sedannya.

Umar sendiri pakaiannya terdapat 14 tampalan dan sebahagiannya ditampal dengan kulit haiwan.Lantas Umar menulis surat kepada Bendahari Negara & di dalam surat itu beliau merayu.:

"Berilah hutang empat dirham padaku dari BAITULMAL,apabila datang awal bulan nanti,potonglah gajiku.."

Bendahari membalas surat Umar itu dengan mengatakan:

"Wahai Umar,apakah engkau menjamin hidupmu sampai satu bulan sehingga aku dapat meluluskan permohonanmu itu?

"Apakah yang akan engkau perbuat dengan wang BAITULMAL jika engkau mati sedang wang itu masih dalam tanggunganmu???????"

Setelah membaca surat balasan dari Bendahari Negara itu,Umar menangis teresak-esak,tersedu-sedan..dan seraya berkata pada anaknya..

"Wahai anakku,pergilah ke tempat pengajianmu kerana aku tidak dapat menjamin nyawamu biarpun hanya sesaat..."

**********************************************************

Allah..hebatnya peribadi Umar kan??..Kalau la sume pemimpin mcm beliau..comfirmx10000 xde nyer istilah rasuah,wang suapan bagaii...mane ade pemimpin sekarang yg merayu memohon memimjam wang dri Menteri Kewangan sendiri semata2 untuk menghapuskan tampalan pd baju...baju beliau sndiri pun penuh koyak,tampalan2....zuhud....x mcm fenomena sekarang...rumah2 pemimpin besar2 sume..rakyat ade dok bwh jambatan jep,tak keterlaluan ade yg dok dlm bangkai kereta terpakai..bley je doram wat umah dlm tuh..sebab nak seribu daya,,,tak nak seribu dalih...baik merempat dengan rezeki halal dari perut membuncit dengan wang2 haram..tiada niat burukkan sesiapa...cume sekadar kemungkinan mungkin ade manusia sebegitu...Manusia ini mcm2 jenis..z mustahil dah dalm dunia akhir zaman nih....hu3....

Kalau owg kata kita macam SYAITAN kita MARAH balik..hu3...

"Eyh..jaga cket mulut tuh ek?ALLAH x ajar cakap mende2 mengarut,memcarut2..ade ke wat umpama manusia macam syaitan..manusia tukan sebaik2 kejadian..."

OWG CAKAP TAK HABIS LAGI LAA....

Sepatutnya dengar la dulu,nila manusia zaman sekarang x sabar nak menuduh 
bagaaii..termasuklah aku......

Orang kata kita macam SYAITAN,tapi kita 
  
MARAH,Sedangkan Kita Memiliki 
 
Sifat-Sifat 

Syaitan.Cube Semak Diri Apakah Kita???...



1.Pemarah(Panas Baran).

2.Pendendam(Hasad Dengki).

3.Bakhil(Amat Cintakan Harta).
 
4.Tamak.
 
5.Seorang yg suke bermegah2(Kecantikan & Barang

Berharga).
 
6.Seorang yg sangat kagum pd DIRI SENDIRI & sngt 

RIAK.

7.Seorang yg ALPHA kpd suruhan & 

laranganNYA....hu3...


 

Jika Jawapannya YA....MEMANG BENARLAH KITA 


SYAITAN..ASTAGFIRULLAH..:(


marilah kita sama-sama BERTAUBAT...

jangan biarkan sifat kelekaan kita memakan 


diri sendri..ALLAH...hu3...


~Moga kesedaran diriku mendahului kata-kataku ini...semuanya teguran wat 
diri jugak yg 
slalu lupa diri.X engat dunia.Dan ketahuilah jika kamu menilai 
seseorang,nilailah dengan 
kata-katanya yg baik jangan dilihat pada figura dirinya yang mungkin tidak 
melakukan ape 
yang dikatakan,Mungkin terlupa.Mungkin tersilap pandang.Doakan hidayah 
untuknya.Kerana semua itu mungkin menjauhkan dirimu dari hidayah 
 Tuhan 
 yang akan 
datang di mana jua.dari siapa sahaja yang dikehendakiNYA.Amin~
 
Maaf atas segalanya ye...Renung2kan dan Selamat Beramal..^______*)".....



"Halawatul Iman..."

"Kesabaran kita umat islam pun mestilah ade hadnya jugak kan...Jangan biarlah budaya aku x peduli menjalar dalam hidup kita hatta dalam bab membabitkan kemaslahatan ummah dan kematian ulama' dibunuh kuffar..."

~Wallahualam.Moga Bermanfaat.Hayatilah~


 "Sesungguhnya kemurkaan yang besar disisi ALLAH ialah apabila seseorang itu menyatakan apa yang tidak dia perbuat...AS-SAFF"

ASTAGFIRULLAH HAL AZIM....:(







~nIk nURuL aIn bT nIk aZmI~
 aKa.
aIen aZmIeey..

~di saat para mujahid berbondong2 ke rumah ALLAH untuk menunaikan fardu Jumaat.~
mood:Hujan renyai2...^____^..
sayang antum kerana ALLAH....:)

~Wallahualam Bil Jawab~





~AKU CINTA ALLAH~