~Siapa aku?..Aku hambaNYA...~

My photo
aku hanyalah hambaNYA yg dalam perjalanan rohku di dunia yg fana ini dalam tujuan yg satu..BERIBADAH padaNya..aku tidak tahu kapan masanya..moga suhuf qalbi ini bermanfaat utk rohku & dinilai dicc ALLAH...AMIN...

~Ahlan Wasahlan..Ukhuwwah Abadan Abada~

"Ukhuwwah i2 bukan terletak pada kerapnya pertemuan..tapi pada kerapnya ingatan kita pada sahabat dalam doa"

Followers

Wednesday, March 16, 2011

~Tuhan...murkakah Engkau padaku???....~

Aku biarkan jari-jemari menekan keyboard mengikut gerak hati...entah kenapa aku jadi sngt marah dan geram dgn diri sendiri..yang lemah..lembik...senang je kalah ngn nafsu..perasaan..bisikan2 syaitan yang galak menggoda aku seharian...x penah kenal erti letih...arghhhhhh!!!ni lagi satu sifat yg aku paling menyampah..selalu je salahkan syaitan..pastu..aku ni x salah la??hebat sngat lah????...hu3...geram dan sakit hatiku semakin meluap-luap..tapi  rase i2 hanya ade dlm hati..aku betol kecewa dgn diriku sekarang...betol..sangat sedih..tapi aku kesal..sbb perasaan sedih,kesal yg aku ase ni xcukup kuat utk aku berubah!!!mujahadah....aku sakit hati...sebakku x tertanggung lagi..aku betul2 mahu menyelami hati aku yang mulai kosong ni..apa ia tidak derita bersulam dosa??knape rase bersalahnya sudah x ade???mana sifat kemanusiaan aku??sifat takut aku pada PENCIPTA??mana!!!....aku sudah semakin jauh tersasar..aku dpt rasakannya...aku dah buta Ya ALLAH..aku dah lupakan Engkau..aku ni mmg x guna..hamba yang mungkir janji...aku terlalu angkuh...perasan baik...!!!biarlah aku mengaku di hdpn blogger sekalian..wat ape nak malu???...biarlah jatuh ego aku yg selama ini menopengi aku..aku betul2 ingin memaksa seluruh pancaindera aku muhasabah malam ni...even ia x nak..akn ku paksa jua...sudah!!!sudah bagi alasan..usah bertangguh agy!!!hentikan...aku kata sudah.....kata2 jahat sudah mula menghantuiku...sudahlah...aku ase sangat terdera dengan hati yg sebegini kotor dan jauh ngn Rabb aku...aku mengaku aku cinta akan Rabbku,,tapi setiap detik bukan nama2NYA yg bermain di kotak fikiran aku...bukan CintaNYA yg aku betul2 harapkan..tidak seperti kata2ku yg berbuih2 berbicara tentang cinta ALLAH..hipokrit!!!...aku mudah je hanyut bila diberi kenikmatan...tikar sejadahku mula terkoyak sedikit demi sedikit...aku x peduli raung hatiku yg sangat tersiksa..ketenangan yg pernah bertakhta dulu lenyap begitu saja..mungkin tidak tahan dgn busuk hatiku ini...aku...aku..akui aku sedar YA ALLAH..aku tahu..tapi aku x kuat untuk melawannya...nipisnya iman di dadaku ini x setimpal dgn mihnah & tribulasi yg menghadang di depanku saban hari...bisikan syaitan yang cukup hebat menghalangku dari kiri,kanan,atas..depan..belakang..mmg benar2 membuatkan aku tersadung menyembah bumi...aku x mampu bgn sperti dulu lagi...hu3..aku sedih..sebak..tapi...arggghhh,,,,nape susah sangat untuk aku berubah?????????????????????????????????????????????????????????????????????...
kalu boleh aku nak berteriak sekuatnya tapi...

 AKU NAK MINTAK MAAF KAT ALLAH...

ALLAH...aku ni hambaMu...mungkin Engkau murka padaku,,,aku nak mintak ampun sangat2 sebab aku x gunakan jasad yang Engkau pinjamkan ini betul2 untuk tujuan beribadah kepadaMu..aku ingat lagi..dulu aku ade janji dgn Engkau...da byk kali..hu3..betollah..hati ini mudah berbolak balik...dulu aku lain..skunk aku da jadi macam owg lain...hati aku ni da rosak YA ALLAh..aku xleh hidup dah dengan hati ni..perit cngat...mungkin dah pekat dengan dosa2 yg aku da wat...air mata pom da susah nak kuar agi..aku tahu mungkin hati aku sudah terlalu keras sehingga tidak tersentuh agy dengan ayat-ayatMU..hadis2 RasulMu..kata-kata hukama' yg sering aku dengari...psnn kwn2 soleh/solehah...jarang hatiku ini betul2 menghayatinya..,aku x tahan dah macam ni Rabb..nilah kifarah dosa2 yg aku lakukan..aku terima...sebab aku layak dpt macam ni..aku berdosa!!!!...tapi sekarang aku sedari...aku perit derita!!!!!!!aku nak kembali padaMu Rabb...utk seberapa kalinya...tapi..aku malu padaMu Rabb,,,
Aku banyak wat dosa..cakap plak x serupa bikin..suruh owg wat baik..tapi aku sendiri??seharian dok galak wat maksiat padaMu???...mmg muka x malu betul kan..aku perlukan Engkau Rabb,,,
Aku xleh hidup tanpaMU RABBI..tapi Engkau tanpaku..TETAP KEKAL SELAMANYA..
Rabb...beri aku peluang agy....beri aku kesempatan 2k menjahit kembali tikar sejadahku yg koyak kerna kelalaian & kemalasan aku selama ini..kadang2 sifat Pengampun & PenyayangMU i2 membuatkan aku bertambah hiba...malu sendiri...ALLAH...terimalah aku kembali...aku ingin bersamaMU selalu...plezz forgive me...plezzz....YA ALLAH...andai dpt aku terjemahkan apa yg aku rase skunk...Rabb,,,,,


PLEZZ FORGIVE ME....:(....

Aku juga nak mintak ampun kat semua pancaindera aku..MATA..TELINGA..TANGAN...KAKI & sume la,,,maaf ea..aku xleh jadi tuan yang baik 2k korang...aku x bersyukur ALLAH bagi pinjam korang supaya senang cket aku beribadah pada DIA..tapi aku x wat pom...aku derhaka..aku wat2 lupa..aku hanyut..MATA..seandainya aku dah tgk somethim yang ALLAH larang...sengaja....aku mintak maaf..TELINGA pom same ea,,aku byk dengar umpatan n perkara yang melalaikan..haaaa..TANGAN...da byk kali aku gune ko 2k wat perkara2 yg sepatutnya...selamba je wat dosa..tanpa ade rase bersalah...aku sedar skunk...ampun ea...i"allah..aku akan cuba berhati2 lepas ni....KAKI plak..klu aku x gtw pom ke mana aku pergi...dia dah tahu....hu3...maaf gak ek klu aku tersalah ke somewhere yg ALLAH murka..tulah aku..kadang2 bertindak bodoh...ikut je nk g mane2...UTK ANGGOTA YANG LAIN GAK...
AKU MINTAK MAAF SKALI AGI..aku kesal x jadi tuan yang baik 2k korang,,aku jahat..tapi..bagilah peluang 2k aku berubah..beri aku waktu...hu3..:'(

Monolog SaNg ROH...."aku"...

Dah lame duk kat dunia ni kan...kadang2" aku" lupe sape diri "aku" sebenarnya...sbb dunia ni cantik sngat!!penuh ngn godaan dimana2 pom.."aku" ni juz satu roh je,,,xde pape2 pom..sumenya ALLAH kasi pinjam,,,jasad yang aku "pakai"skunk pom bukan hak aku...cket lagi bila dah mati..ulat2 lahap sonok  melapahnya...tapi,,,"aku"???,,,akan diangkat ke hadrat ALLAH...dan akan disoal tentang amalan "aku" kat dunia ni..aku nak jawab ape ek???.."aku" ni masih kat dunia skunk..tapi bila2 je ALLAH ley amik aku..biaselah "barang pinjam" suka hati pemilik dialah nak amik bila kan,,,??"aku" akui "aku" takut..."aku" tahu sal mati ni da lame.tpi "aku" pelik la ngn diri "aku" nih...tahu takut..tapi still je selamba wat dose bertimbun2 tep2 hari...nape ek????.."aku" pom bingung,,,"aku"kena muhasabah balik...kena berubah sebelum Tuhan amik "aku" nnti,,,Rabb,,,matikan "aku" dalam iman...husnul khatimah..amin..:"(
  
...Aku ade satu cerita sal sorang gadis ni...siapa dia..biarlah rahsia....

"...Suatu ketika dulu...dia diuji oleh ALLAH dengan ujian yang amat dahsyat baginya...setiap hari..detik..saat..minit...dia dibebani dengan memikirkan masalahnya i2,,sehingga dia rase amat letih & sangat tersiksa jiwa,zahir dan batin...mungkin owg lihat dia tersenyum..tapi hatinya x pernah tenang,,,setiap kali dia cuba untuk berbicara...matanya mula berkaca2..dia tidak mampu meneruskan bicaranya..tapi...dugaan yg sebegitu hebat i2 sebenarnya memberi kenangan manis dalam hidupnya..moment yang dia x akan lupa untuk selama-lamanya....kebetulan tyme i2 bulan RAMADAN...setiap detik dalam hatinya x putus2 mengadu pada RABB....setiap kali solat...telekungnya dibasahi air matanya yg tiada tanda untuk berhenti...sedu-sedannya bertambah sayu bila para jemaah mula meninggalkn masjid selepas Terawih..diambil kesempatan 2k mengadu segala2..gundah hati yg menyiksa n menyesakkan hidupnya i2..dia merayu...dia raungkan pedih hatinya bila melihat sahabat2 yang boleh bergembira..sedangkan dirinya diuji  hatinya sedemikian rupa??..dia membayangkan seolah2 ALLAH i2 betul2 di hadapannya..melihatnya menangis dgn pandangan rahmat...bersedia untuk membantunya,,,dia betul2 yakin...ALLAH xakan mensia2kan permintaan hambaNYA yang betul2 tulus...matanya bengkak menangisi kekhilafan diri...pinggangnya lenguh menunduk merayu pada Rabbnya...setelah dia sedari makhluk lain xdpat membantu dia lagi..dia hanya bergantung harap pada Rabb....hatinya sentiasa terpaut pada ALLAh...pada suatu hari..hatinya sebak kerana kehilangan satu buku rujukan..tapi bila dilihat ade sahabiahnya memegang buku seakan bukunya..lalu dia meneliti buku tersebut,,,dia mmg yakin i2 bukunya....tapi dibiarkan 2k menjaga hati sahabat yg berkeras  katanya menjumpai buku i2 di belakang sekolah ade owg wakafkan...tapi selepas berbuka puasa ..sahabiahnya i2 tbe2  merapatinya,,,"slps terawih..amik buku 2 dlm bilik ana".....terkejut bukan kepalang dirinya kerana sebelum ni dia dah hilang harapan kerana sahabiahnya i2 amat susah dimengertikan...dia menitiskan air mata kerana sebenarnya setiap detik dia mengadu pada ALLAh betapa dia memerlukan buku 2..x kira lah time berjalan...makan.....dia mengadu segala2 pada ALLAH dulu segala problem dia sebelum dia  cakap kat kawan2...dugaan yg sebegitu berat i2 telah mengajarnya supaya MENGADU PADA ALLAH SETIAP MASALAH YG MENIMPA DIRI...hatta if dia hilang pen pom...ALLAH lah pertama yg diadukannya...lame-kelamaan dia semakin merelakan dirinya diuji kerana dia merasakan dia hnya akan DEKAT DENGAN ALLAH bila diuji dgn dugaan..dia x mahu sentiasa diulit kenikmatan...kerana dia tahu kelemahan dirinya yg mudah hanyut dgn kesenangan..dia dah paham cngat dah dengan perangai dia,.dia rela...mungkin aku juga sepertinya..DUGAAN YG SILIH BERGANTI INI adalah ANUGERAH padaku...ALLAH...syukran...maafkan aku kerana kelalaianku... .:'(.....

YA ALLAH...AMPUNI AKU...MAAFI AKU...ALLAH......

Ya ALLAH...aku amat terharu...even aku lalai padaMu..Engkau masih lagi menghadiahi aku dgn pelbagai nikmat....aku amat bersyukur...aku ingin kembali YA ALLAH..sambutlah aku kembali YA ALLAH...aku ingin mencintaiMu dengan segenap rasaku...bantu aku YA ALLAH...tolong aku menjahit kembali hati aku yang parah kelukaan dek kealpaan n kerelaan aku sendiri....aku x mahu diperbodohkan lagi...kurniakan aku wasilah2 yang boleh menarik aku kembali padaMu....aku x mahu dikatakan munafik...nauzubillah...:(
Wanita solehah...akukah i2???....astagfirullah....aku masih menggapai title i2....

 "Semakin jauhku dariMu..semakin dekat pula KAU menghampiri aku....Oh TUHAN YANG MAHA PENGASIH...siapalah diriku di pandanganMU...Semakin cuba ku dekati..semakin kuat pula KAU mendugai aku..Oh TUHAN YANG MAHA SEMPURNA..kerdilnya diriku di hadapanMu...Bagaimanakah nantinya tika berhadapan denganMu..SUDIKAH KAU MENERIMA HAMBAMU YANG LEMAH INI???.."

YA ALLAH..KAU MAHA PENGAMPUN...
di bayangan mentari..aku kealpaan..dusta dunia penuh kepura-puraan..di kala dinihari..aku kepasrahan..mendamba jernih embun kasih sayangMu OH TUHAN....

Andainya dihitung amalanku..belum pasti dapat ku hampiri gerbang syurgaMu...OH TUHAN YANG MAHA PEMURAH..hindari diriku dari siksaMu.....

ALLAH..aku hambaMu...aku sering melampaui batas seorang hamba,,,maafi aku..hidup aku sia-sia tanpa makrifatMU....ALLAH dengari aku....
,,,,,NiK NuRuL AiN bt NiK AzMi,,,,
(hambaMu yg sering lupa...tapi ingin kembali padaMu..terimalah aku ya RABB,,,,)

at hometown..pilu terus mencucuk hatiku,,,maafi aku TUHAN......



Tuhan..ENGKAU MAHA BAIK,,,,AKU INGIN MENCINTAIMU........




Sunday, March 13, 2011

Xsalah kan klu aku minat..*&@##$$$,,kan???

Hehe,,,macam klise je tajuk ni kan...saje je nk wat kontroversi cket....kdg2 mood aku nakal cket..hurmm...actually aku nak kongsi ngn koram somethim yg maybe korang x tahu tentang aku nih..aku ni macam korang gak...maybe ade certain2 mende yg aku minat n "addicted" cket..klu terkejut 2 maaf la ek..x sangka???hahaha...x sangka 2 selalu berlaku dalam hidup kite..so,normal lah tuh...^0o^...

Actually,aku ni kaki bola gak...tapi xde la addicted cngat..da lame dah..since primary skull agy..klu tyme World Cup mcti follow punyer..if x tgk pom...ade reporter yg x bertauliah kat umah merangkap adik2 laki aku yg memang gila bola ade..dioram citer pom dah macam Hasbullah Awang..pengulas bola tuh..penuh ngn ekspresi...sonok dgar..lme-kelamaan minat 2 bertambah..lasi"aman(lebih2 dlm bhse arab...)..bila Red Warriors tbe2 je naik namenyer..dlue aku igt lagi..Kelantan ni psukan belasahan je..ngn TNB pom leyy kalah..huhuhu..skunk cayalah..2 barulah ore klate..(sorry..assabiah la plak..hehehe)...dioram(2 hero kat umah aku tulah..my lovely bro..).. la yg "taarufkan"aku dgn bintang2 bola ni,,x kesah la kat M"sia or kelab Inggeris ke kan..ramai gak yg aku knal...dari zmn Beckham agy..( xyah la pk sal masalah peribadi die ek,,,kite ngh cakap psl bola nih..:P)sampai la Cristiano,Rooney,Vidic dll...haa..satu agy adik2 aku ni MU fans...so,sbb tulah player  yg aku list xdi mostly MU player....hehehe....abah aku pom selain jadi cikgu disiplin kat skull tapi merangkap coach bola skul..hehehe..xheran la lu abah aku selalu gak bwk 2 heronya i2 g tgk RED WARRIORS men live kat stadium..mmg sweet ah..pakai  baju merah sumenyer....comeiii..klu final klate vs spe2 kan live kat tv..satu fmliy riuh..berkampung dpn tv....umi aku pom "support" n join "skali" gak,,teringat lak aku...abah aku ade wat lawak.."kak,kalu ado anugerah penyokong terbaik...mesti bulih ko umi...semangat nyoo la.."..satu fmiliy gelak geli hati....bkn stakat macth je tgk...hatta.mase  gift giving pom sme terlentang dpn tv agi...sonok..sweet moment larrr....:)

so,bagi aku PEREMPUAN pom x salah minat bola..x pelik pom...xde bezanyer..bola 2 bley rapatkan ukhwah antra adik2 n fmliy..pastu bley menyatukan ummat..!!!yela..sbb mase match bola..boley je yg lain fahaman politik bersatu hati..ddk sebelah menyebelah dlm stadium...same2 bersorak....???..mcm 2 la yg kite nak kan..thats why i love football...kwang4..^o0^


Satu agy yg korang x thu...hehehe...sejak mai UIA ni..aku jadik minat kat SUJU..or SUPER JUNIOR..hehehe...mybe ade yg pandai sinis or x suke..xkesah la..aku adalah aku...selagi aku ase ape yg aku wat x salah dlm Islam...aku x kesah ape owg kata..kite xkan jadi diri sendri sampy bila2 klu dok asyik pk impression owg kat kite...hidup pom xtenang...resah je..pk la pandangan ALLAH...ncehat ni 2k aku gak aw..:)...ni gara2 dormmates2 aku la yg minat cngat2 KOREA..sampy aku yg "innocent"ni pom x terkecuali gak..tapi..xdela smpy ADDICTED....juzz suke ngn cara dioram menari..mmg lawa...same je rentaknyer...suara pom leyy tahan...pastu rncngn realiti dioram pom byk input yg bergune..sbb nme shows 2 Explore Human Body..byk experimnt dlm 2 yg sblom ni kite x tahu cntohnyer klu kite letak tgn ramai2 ats kepala kwn kite n cakap.."ringan..ringan..ringan3..)..pastu kite angkat die ngn satu tgn je..i"allah jadik ringan cngat..i2 lah mind power kn..?...pastu ade gak yg kitaoram wat "practical"dlm bilik...cius..berkesan ..!!!..hehehe...(sbb xde plak penaja 2 ckp..jgn cube aksi ni kat umah.hahaha...) .klu malam holiday..lepas da solat jemaah  n etc..kitaorang wat movies show ala-ala panggung wayang g2...tutup lampu..pastu psg citer..ikut ah citer pe pom..Jepun..Western..Melayu ke..sumenyer kitaoram tgk..citer hantu pom kitaoram layan...hehehe...(teringat lak suasana tyme 2..sume tutup mata n berpeluk..sound je lebih..bsela owg pompuan kan..heee)..tapi ..salahkah aku mengagumi anugerah ALLAH pade bakat n kebolehan  mereka???Klu nk tgk kebesaran ALLAH..tgklah pada ciptaanNYA kan....)

Konklusinyer....kite boleh minat je sume mende yang ade kat dunia ni..as long as mende 2 x slh di sisi ALLAH...n kite plak msti pndai2 la related ngn islamic value n perkara baik ea...maybe kita akan berhdpn ngn persepsi manusia yg pendek akal...mudah je judge owg ngn ape yg die minat..ape kate..lepas ni take a minutes..n think positive ek..mstilah seseorang 2 ade sbb tersendiri kan..sorry la klu ade yg xsenang ngn post ni..aku adalah aku..watpe nak jadi owg lain semata-mata nak puaskan hati manusia....ALLAH kan ade..DIA tahu ape yg kita rahsiakan n kite luahkan....^o0^...

"...IKUT DEMO LAH NOK WAT GAPO ATAH DUNIO NI..TAPI KENO BERINGAT SOKMO LA WEH...HIDUP NI SEMETA  JAH..JANGE RALIK DOOH DEH..WAT GAPO2 INGAT TUHE SOKMO TUH..AMBO PESE NI KO DIRI AMBO JUGOK..JANGE SALOH PEHE LA.."

....saje je kongsi mende yg relek2 je thiz tyme...saje je relek2 minda...

~~BINTU NIK AZMI~~~

.....Special 4 all muslimah out there!!!!.....

SeCeBiS KaTa SeOrAnG aKu...^O0^

tyme borim2..lagu sedih cter my girl plak wat aku ade mood nk menulis hari ni....smbil ditemani buku Asuh adik aku punyer,,,hehehe,,,adik2 pom da tdoe...umi aku plak on da way balik dr KL  da skunk...sunyi je baiti jannati aku nih....moga clamat smpy la ea umi...stress da layan karenah adik2 aku yg nakal2 tapi tomeii 2,,hehehe..cowie 4 all....daaa...jaga diri ea sume.. c u,,,salam....


Thursday, March 10, 2011

Owh..mCm 2 ke Ustaz????....

Meh cnie..nak habaq mai..ptg xdi..aku ade dengar satu radio nih..tapi..ntahlah..lupe plak nk check radio pe...hehehe..xkesah la radio mane2 pom..yg important..aku tertarik ngn slot tazkirah sorang ustaz ni..hebat sngat!!!suaranya yg lantang & bersemangat serta ade roh 2(??)membuatkan aku menutup buku yg sdg aku bace..:)..aku dekatkan telinga kat corong radio..(hurmm.bkn pekak tpi nak lebih peka...mcm knai je ustaz ni..asenye salah sorang exco kerajaan negeri nih..patutlah hebat...bila negeri di bwh pimpinan alim ulama',,,bahagia hidup..syukur...)monolog aku sendirian....sedar xsedar rupe2nyer da dekat hampir 40 minit aku dok tercegat tepi radio..ha3..xsangka tol aku leh berdiri sebegi2 lame..ni sume gara2 ustaz 2..hurmm...syok cngat dgr ustaz 2 ceramah...five star rrr ana kasi ustaz.*****.(^o0^)..mmg masuk dlm hati la ape die kate,,korang mesti nk tahu kan??jap2..aku cube rewind balik ea...

Tajuk ceramah 2 berkaitan ngn IBU BAPA...:)

antara point2 yg aku dapat catch xdi ialah....jeng3...
Ustaz 2 ade sebutkan contoh2 kisah sahabat2 & Nabi pada zaman dahulu yg taatkan ibu bapa....mungkin cara aku citer kat korang xse"best" ustaz 2 citer kat aku..(mcm la aku sorang yg dgr radio tyme 2.hehehe..),,tapi jgn tgk pada diri aku..tgk pada apa yg ingin aku sampaikan..klu korang da tahu..xde salah kan rewind balik..klu ikot klate dio pnggil "panah mula la..."..klu xtahu agy...sme2 la kite pakat amik iktibar ea....:)

1.Kisah Uwais Al Qarni...ade tersebut kisah..ustaz 2 citer pnjg..tapi aku ringkaskan kat cnie..Rasulallah pernah gtw para sahabat...jika berjumpa dgn insan yg bernama Uwais Al Qarni...mntaklah dia berdoa utkmu..kerna doanya amatlah makbul disisi ALLAH kerna dia teramat mentaati org tuanya...maka,pada satu hari,sdg Khalifah Umar Al Khattab berjalan..dia terserempak dgn seorang lelaki di perjalanan..org tersebut bertanyakan di mana rumah Nabi..lalu Umar bertanya.."siapakah anta"..lalu jawab lelaki tersebut.."aku Uwais al Qarni.."ape lagi??terkejut la Umar & dia teringat kata2 Nabi sblom ni.,,lalu dia berkata kpd Uwais.."doakan utkku........"

Subhanallah..cbe kite tgk...darjat n jawatan  di dunia xde nilainya di sisi ALLAH bezanya hanya taqwa..Uwais hnya hamba biasa compared ngn Umar yg bergelar khalifah...hu3...doa org yg taat kpd ibu bapanya amat mustajab dcc ALLAH....sape x nak???...muhasah jom....:)

2.Kisah Nabi Sulaiman...sewaktu baginda berjalan2 di tepi pantai..baginda melihat ade ombak yg amat luar biasa besarnya,,,dgn mukjizat yg dkurniakan oleh ALLAH kpdnya..lalu dsuruh angin berhenti bertiup...Nabi ALLAH Sulaiman nmpk plak satu cahaya yg begitu menyerlah lalu disuruh Jin Ifrit masuk ke dasar lautan 2k survey apa yg sdg terjadi..lalu dijumpainya Kubah berwarna putih yg amat cantik tetapi sayang..ia berkunci..:(
lalu,Nabi Sulaiman pom berdoalah mntak ALLAh memudahkan segala urusan..akhirnya,,pintu i2 terbuka..

Betapa terkejutnya Nabi Sulaiman coz tgk ade seorang hamba ALLAH sdg sujud di dalamnya...Nabi Sulaiman pom tnye.."Siapakah kamu?jinkah?manusiakah??",,maka si hamba i2 pom menjwb.."aku manusia..."..Nabi ALLAH i2 bertambah aneh..."amalan apakah yg engkau buat wahai manusia sehingga engkau mndpt nikmat sbg2 rupa dari ALLAh????...lalu si hamba i2 pom berkata.."Sebenarnya..aku mempunyai seorang ibu yg lumpuh maka sebarang pekerjaan yg aku lakukan aku akan mendukung ibuku kemana-mana sahaja aku pergi...."

Oleh kerana terharu & redha dgn sikap taat anaknya i2 ibunya telah mendoakannya...

"YA ALLAH...kurniakanlah anakku satu kepuasan yg besar & jadikanlah satu tempat 2knye tapi tempat i2 bukan di bumi..mahupun di langit...."(lebih kurang bg2la doa si ibu...mafhumnya mcm 2 la..)

Nabi Sulaiman bertnya lagi..."bagaimana kamu makan??"..si hamba menjawab...."Di sini ALLAH sudah sediakan 2k aku pokok utk aku makan dari hasilnya,,& dari akarnya pula tercurah air yg lebih lazat dari air biasa,,,dari c2 la aku minum...."..SUBHANALLAH..:)

Begitulah secara ringkasnye rentetan kisah2 yg bley kite teladani..n amik pengajaran..REDHA ALLAH TERLETAK PADA REDHA IBU BAPA..2 point yg kite dpt dlm 2 citer kat ats..firt,doa org yg taat pada ibu bapa amat mustajab & doa ibu xde hijab ngn ALLAH..direct je ALLAH kasi..second...,owg yg taat pada ibu bapa akn dpt nikmat yg xterjangkau oleh fikiran d dunia n akhirat....

Tiga perkara yg kite juzz lihat pom da dpt pahala ialah :

wahid:Kaabah

Isnain:Al-Quran(kite tgk huruf tanpa membacanya pom da dpt pahala

salasa':Rupa paras ibu bapa kite....

Klu ada antara kite yg dah TERLANJUR DERHAKA pada kedua ibu bapa sedangkan mereka telah tiada...

Dont Be Sad...La Tahzan..

Ade 3 Step yg kite leh wat...

1*jadi anak yg soleh...(supaya mak n ayah akan mengaku n bangga memiliki anak soleh di akhirat kelak..i"allah)
2*Hubungkan silaturrahim dgn sanak saudara n kaum kerabat....
3*Istigfar 2k diri sendiri dan niatkan utk ibu  dan bapa kita jua...jgn kurang pom dari 5 x sehari ea..klu bersedekah pom jgn lupe niatkan 2k ibu bapa sekali...

Doa anak yg soleh COMFIRM  sampai kpd ALLAH..direct!!!!...hebat kan..??

Ustaz i2 ade gak gtw satu kisah..pada zaman Nabi dlue..ada seorang shbt dtg berjumpa Nabi dan mengadu bahawa anaknya derhaka padanya..lalu Nabi pom memanggil anak sahabat baginda i2...lalu baginda bertanya.."Mengapa kamu tidak mahu taat pada ayahmu???"lalu si anak menjawab.."Kerana ayahku telah DERHAKA padaku...."

Mcmmana plak konteks ibu bapa derhaka pada anak ek???Kata si anak...ade 3 sbb...:

Dia telah memilih isterinya yg bodoh(yakni ibunya)....ayahnya juga telah menamakan dirinya dengan nama yg pelik & memalukan si anak serta boleh menjadi bahan ejekan yaitu Ju'al yg dalam bhse Arabnye bermaksud kumbang...yg ketiga,ayahnya tidak mengajarkannya ilmu agama...

Sekian saje la perkongsian aku 2k waktu ni..dah lame xpost sometim kat blog ni..moga same2 beroleh manfaat la ea...lebih2 agy pada malam Jumaat ni kan...klu ade yg tersalah fakta 2 mtak dperbetulkan..dan jika ade perkataan yg dgunakan xsampy kepada maksud sbnar ayat..mohon ampun..almaklum la ana xpandai sngt bercerita..hu3..mohon tunjuk ajar...lastly..sorry 4 all ea...luv u all jiddan3...hehee...

TAATILAH & SAYANGILAH IBU BAPA KITA SELAGI MEREKA MASIH ADA..

Sayangilah orang yang menyayangi anda..jom kite couple ngn mak ayah kite..kompem x kecewa..bahagia 6ti..pahala pom dapat...ALLAH pom REDHA....~~~

Dedikasi sepenuh kecintaan kepada abah..Nik Azmi Wan Hassan & umi..Noriha Yusoff..
moga berbahagia selalu hendaknya..moga lahirnya aku ke dunia ini memperoleh redhamu kerna i2 tambatan aku & kita sefmmly ke JANNAH..idaman kalbu..amin..

SAlAm sAyAnG...NiK NuRuL aIn bT NiK aZmi..

at my lovely hometown.1.00 am.bertemankan kegelapan malam..& bunyi kipas & ditemani UNIC..Hakikat Bahagia..hurmm...akhirnya aku dah bley tdoe..hehehe..lailan saidah sume..jaga diri..jaga iman..ALLAH pasti jaga kita,,,bubye......

Menangislah...aku pahami dukamu i2...lepaskan semuanya...:"(


FIRDAUS-MENANGISLAH DI BAHUKU.....:(....

video


S.A.H.A.B.A.T..


Setiap mende yg terjadi ni ade hikmahya..hatta daun yg jatuh ke bumi pom...ade reasonnye..=) 


Tatkala aku sedar dari lenaku yg panjang suatu petang,,ku lihat di skrin hndsetku ade satu mizzcall &mesej dari sorang sahabat istimewaku yg pernah berkongsi suka duka dgnku suatu tika dulu..siapa dia..???biarlah rahsia....akrabnya kami seakan2 dia lebih mengenali diriku berbanding aku sendiri..kami da macam  adik beradik..mesejnya menunjukkan yg dia benar2 memerlukan aku waktu 2...ku yakin..dia  msti ngah bersedih...bisikku dlm hati.."mesti ade somethim ni...lain je cara die mcj aku hari ni...xmcm selalu..pelik nih..hurmm...."..Aku cuba cari waktu yg sesuai 2k investigate what happen actually...excited plak ase...seusai solat Maghrib..aku capai hndsetku..hatiku berkira-kira takut ganggu die la plak tapi aku try la mizzcall balik..(bukan jimat tapi nak selamat...hu3...)..x lame kemudian..dia pom call la aku...suara dia sedikit berbeza dari sebelumnya..selalunya klu kitaorang borak kat phone..sakit perut gelak..macam2 citer terbaru kuar..(bukan gossip ek...pompuan selalu je diberi title cam2 kn..???sabar jelah..cam watak dlm hantu kak limah,,hu3..)..aku cuba menduganya,,"hurmm...mu ok ke?ade problem ek??",,tapi soklan aku djwabnyer dengan pertanyaan gak....pertanyaan yg merungkai segala persoalan di benakku...dia curahkan segala-galanya pada aku...suaranya tersekat-sekat menahan sebak..kadang2 talian antara kami seakan sunyi....aku biarkan dia menangis...sendunya menyayat hati aku..tapi apa daya aku??...jarak memisahkan kami..sahabat...andai aku disisimu seperti dulu...akanku pelukmu seeratnya..menangislah sepuas-puas di bahuku nih...akanku tatap matamu i2 sedalam-dalamnya..kupasti penderitaanmu i2 terserlah dari bening matamu yg sarat dgn keresahan...teriaklah sekuat-kuatnya jika i2 boleh menenangkanmu...berkali-kali dia ulang & bertanya padaku...hati aku kelu..sebak mencucuk2 jiwa.....:(..

"Ain...seandainya engkau di tempat aku la kan...apa kau buat??tolonglah aku ain..aku xtahu nak buat ape lagi..aku dah usaha macam2 nak selesaikan keadaan ni...nape aku je yang selalu mengalah??aku pom ade perasaan & maruah jugak...ain...tolong aku...."(dialek klntan kami cube 2k aku translatekn)...

Setiap bait kata2nya membuatkan mataku berkaca-kaca..hanya ALLAH yg tahu betapa terharunya bila diberi kepercayaan olehnya..aku xsangka dia masih memerlukan aku even kitaorang dipisahkan oleh jarak yg sangat jauh...even kami dah dikelilingi sahabat2 yg baru sekarang tapi....tautan hati kami kuat...ALLAH masih izinkan kami bersahabat...rabitah i2 utuh...aku amat menyayangimu sahabat...

Aku cuba memujuknya sekadar kemampuanku..ape sangatlah yg boleh aku tolong dalam line phone ni kan...??hu3..ku utaikan kpdnya nasihat2..pendapat...ku cuba bayangkan sekiranya aku di situasinya i2...
(i2lah konsep yg aku pelajari..klu nak cube phm masalah owg...cuba bygkan kite sendiri yg alami...:)..

Alhamdulillah..tangisannya da mula reda..tapi aku tahu hatinya amat sakit dengan dugaan i2..dalam bersahabat ni kan..banyak dugaannya..persahabatan i2 kdg2 memedihkan..bagi aku..persahabatan xseharusnya dikotori dgn sifat keegoon..mengalah la jalan terbaik..tapi sampai bila????....aku tiada jawapan utkmu sahabat..kerna bukan aku insan "bertuah"i2...hu3..aku tahu saat ini..kau  masih berduka...semakin letih menghadapi hari-hari dengan membawa bebanan hati yg sarat dgn kepedihan..menunggu saat bila sume i2 berakhir kn???...aku tahu..aku paham..aku paham sngt!!jgn igt aku sekadar mendengar...aku mengerti....aku bersamamu sahabat.:(


So,ape yg aku ley conclude kat cnie...:(...

Buat insan2 diluar sana...sume owg ade ego masing2 kan??Sebenar la..kite xrugi apa2 pom  klu mengalah..lagi mulia adelah..manusia yang paling kuat ialah yang boleh menahan marah & menundukkan egonya...bukan pada nilaian fizikal saje...^o0^...klu kite berdepan dgn manusia mcm 2..pastu kite berkeras gak..kita pom same je ngan die..tapi kadang2 hati manusia sekeras mana pom..seego mane pom. akan cair gak bile tgk kemuliaan hati seseorang i2..betul aku ckp..cket pom xtipu...we should start 1st..aku pom akui...aku pom ego gak..nasihat ni 2k diri aku gak...same2lah kita improve diri kita..kdg2 ape yg berlaku arround kite ni ade hikmahnya..

Nak tahu nape???Sbb...

Allah nak tarbiah kita...xsemestinya ujian Allah timpa kat kite je yg leh merubah kite jadi insan yg lebih baik..cube kite tgk kwn2 kita...klu die sakit..kne bertahan dgn berpuluh2 jenis ubat 2k hidup..kne g appointment sane cnie..pantang 2 pntang nih.kita boleh belajar 2k lebih menghargai kesihatan yg ALLAH bagi kat kita..ALLAH nk suro kite tgk..n amik pengajaran  2...klu ade kwn kita yg yatim piatu..kita boleh insafi diri yg  kita yg masih beribu berbapa..supaya kita  lebih hargai "kekasih"kita i2..sementara mereka masih ada di dunia ni...

Ingatlah orang yang tersayang sebelum terlambat....kita masih punyer masa...berpalinglah..check balik kehidupan kita klu ade someting2 penting yg kita xsedar terlepas pandang..aku ni ckap je lebih tpi diri sendiri pom byk mende miss..hu3..xpe2 arap2 esok masih ade agy  2k kita perbaiki kehidupan dlue kan.xde sesuatu yang berlaku pada kita & sekeliling kite yg  sia2..cius..ALLAH i2 Maha Bijaksana..DIA nak suruh hambaNYA berpk..xkn la sume mnde kne trg2 gtw reasonnyer  kn??...ummat Muhammad kn da best!!!~bley berpk sndri...i"allah.~~~..:)


Senyumlah..kan cantik tuh??sweet ahhh....:)

hurm...aku takut gak tulis pnjg2 nih sbb setiap kata2 i2 akan diuji..selepas ni..aku pasti akan diduga dgn kata2ku...hu3..takut sehh....YA ALLAH..bantu aku utk berubah...amin..!!!

Masihkah ada untukku hari  bernama esok????....hummm....

HARGAI ORANG DCC ANDA,,,,kerana mungkin dia orang yg awk akn rindu 6ti..betol saya ckp nih...:)

~DunIa nI cAm AiPOrT Je  JuZ sEbAgAI traNsIT 2K kE SaTU cOuNtRy BeRNaMa

"aKhIrAT"...sO,jGn dIbAzIrKaN mAsA yG BeGItU TerHaD InI 2K pERkArA n MaSaALaH2 Yg X

BeRapA pEntiM..thInK FORWARD~~~


SoRRy 4 eVeRYThINg & tHaNkS 4 EvERyThInG...



aKu....AiEn_AzMiEeY..^O0^




Monday, March 7, 2011

~hOt sToRiEs..JeNg3..(bErKaT BeRKatA BeNaR)

Sejak kecil Syaikh Abdul Kadir Jailani r.h.m membiasakan dirinya BERKATA BENAR(point penting yg kite perlu highligtkn kat cnie..^0o^..)

Pada suatu hari,si alim waliullah ini pom berangkat dari Makkah menuju ke Baghdad  untuk menuntut ilmu,Seiring perjalanan,ibunya telah memberikan 40 dinar utk perbelanjaan sara hidup beliau..as usually..ibunya xlupe berpesar agar selalu BERCAKAP BENAR..Apabila si alim waliullah ni tiba di perkampungan kaum Hamdan,mrk telah djebak oleh sekumpulan perompak yg merampas sume harta benda dalam kafilahnya..:(..

Salah seorang drpd perompak 2 pom bertanya."Engkau punyer ape?????...."Maka dgn jujurnye si alim waliullah ini menjawab.."40 dinar!"Perompak i2 menyangka Syaikh Abdul Kadir menyindirnya,lalu dia tidak diapa-apakan.Kemudian datang rr plak perompak yg lain seraya bertanya soklan yg same kpdnya.

Lalu beliau menjawab,"Aku memberitahunya ape yg aku punya".Perompak i2 berasa sangat hairan,lalu membawa Syaikh Abdul Kadir Jailani kpd ketua perompak.Ketua perompak i2 gak tnye soklan yg same.Jawapan Syaikh Abdul Kadir tetap gak same.."Aku memberitahunya apa yg aku punya".

Ape agy??Takjublah sume perompak i2 di atas kebenaran Syaikh Abdul Kadir Jailani.Lalu ketua perompak 2 bertanya agy.."APAKAH YG MENDORONGMU UTK BERKATA BENAR??Jawab waliullah ini"IBUKU TELAH BERPESAN SUPAYA BERKATA BENAR,& AKU TELAH BERJANJI UTK MEMATUHI PESANANNYA.AKU TAKUT UNTUK MENGINGKARI PESANAN ITU......."

Secara tibe2 je ,perasaan gerun menguasai ketua perompak i2,lalu dia berteriak-teriak dan mengoyak2 pakaiannya seraya berkata di hadapan Syaikh Abdul Kadir Jailani....

"Ya ALLAH...engkau takut hendak mengkhianati janjimu pada ibumu,sedangkan aku ni tidak takut mengkianati janjiku kepada Tuhan???"

Ketua perompak i2 dengan tibe2 memerintah supaya mengembalikan sume barang rampasan kafilah i2 kepada pemilik2 nya.Dia juga berkata kpd mereka...

"Sekarang juga aku bertaubat di hadapanmu!!!!!...."

Berkata pengikut2nya ,"Engkau ketua kami pada masa kite sama2 merompak.Dan sekarang engkau juga ketua kami apabila kami semua bertaubat."Akhirnya,kumpulan perompak i2 semuanya TELAH BERTAUBAT dengan berkat Syaikh Abdul Kadir...hanya dengan...

"BERKATA BENAR"


"..hmmm....mmg takjub gle2 rr bce kisah wali ALLAH nih...kalau ALLAH da tentukan & nak bagi hidayah kat seseorang i2 kan..xde sape pom leh halang..waliullah i2 sebagai wasilahnya... hatta sejahat2 perompak 2 pom leh bertaubat..cbe kite hayati,,waliullah i2 xwat ape2 pom...juz TAATI PESANAN  IBUNYA  supaya selalu BERKATA BENAR..simple je kan...???..(yg simple ni la susah nk wat..hu3..moga diluruskan lidah ini..amin)...kebetulan dok belek2 majalah ptg  xdi terbace kisah ni...pastu tergerak hati  rr nk kongsi..mcti byk kn pahala editor majalah 2 dpt...mane xnyer bila ramai owg bace n sebar plak kt kengkawan..mengalir pahala kat die..(ni yg wat aku jeles ni...hehehe..)...pas2 hope nye cite ni bermanfaat la 2k sume..amik la moral value sebyk mungkin...aku pom sme gak..byk gak menipu sunat..heheehe..tapi aku igt agy kata2 soram sahabat nih..menipu ngn berhelah i2 ade bezanya....:)..anyway..

"Jom kito rama2 pakat kecek xbelawok la pah ni..ore kecek nipu ni hati dio x lurus..tuhe pom xsuko...xyoh la pk byk kali..kito stat slow2..i"allah.sek sok gak..jadi amalan doh la..(cket loghat klate...bagi yg xphm 2..translate la ngn sahabat/biah klate ea..saje je wat kelainan cket...)

"dlm bhse arab ade kata2 yg bermaksud..berkatalah benar sekalipun ia pahit...kulil haqq walau kana murra.."

6ti lu ade agy citer2 menarik yg aku jumpe kat mane2...aku akan bercerita agy ea...maaf atas segala kekurangan dlm bercerita tw..coz aku xpandai cngat bercerita nih.. klu "bed story"ngn kwn2 sblom tdoe 2 bley la..hehehe...
Wa akhiran,haza faqod minni fi hazal waqtu...
afwan ala kulli haalin.....barakallahufikum...^o0^........


"Sabda Rasulallah s.w.t.."Sesiapa yg dberi suatu kebaikan hendaklah ia mengingatinya,sesiapa yg mengingkarinya,ia danggap tidak bersyukur.Sesiapa yg tidak mengenangkan budi yang dberi ia danggap KUFUR NIKMAT..."...sekadar renungan bersama....nauzubillah..:(..

"...YA ALLAH..pinjamkan aku sedikit lagi waktu...aku masih tidak bersedia untuk bertemu dgnMu..byk agy yg perlu aku persiapkan....pinjamkan aku sedikit kekuatan untuk terus bermujahadah...jgn tinggalkan aku walau sesekejap kerlipan mata...aku rebah tanpaMU...aku ingin mencintaiMU...pingin Ya ALLAH..mahu...beri aku peluang......."
*NiK nUrUL AiN Bt nIk aZMi*

"di awal pagi Selasa smbil menghayati lagu Soledad..Weslife..lagu yg membawa nostalgia tersndri pade dri ini......u"re lost i can't replace..in my heart u"re the only...i will give my life away 4 u..love will bring us back
if only you could see,,..bagi aku..lagu owg puteh pom xkesah..even lagu dioram sal cinta manusia..biarlh penghayatan kite 2 cinta pada ALLAH..aku adalah aku...cara aku mgkin berbeza dgnmu sahabat..inilah aku...maaf...."

"sAlAM PeNuH keCiNtAaN BuAt sUmE...C U In Da NeXt pOSt....9tEz,,,,"

Sunday, March 6, 2011

~Sampai bila la aku nak macam ni....~

"...AMANAH...jgn dipersoalkan kenapa aku dipilih..
tapi...pilihlah 2k bersyukur..kerana kita pilihan
ALLAH..S.W.T.."
                                                                             
"Moga suatu hari nnti bulan purnama akan bersinar
terang...& Khilafah Islamiah akan tercapai..."

"Jangan takut mengaku Islam...& zahirkan keislaman kita..
ISLAM leads changes..."


    Sejak ade blog ni kan...ase sume yang aku ase nak citer je dalam blog..tapi cepat je otak aku ni hntar impulse,,"aien..ingat balik niat kau nak wat blog bukan nak tulis diary..or luahan hati semata2..tapi.."blom sempat sme kod2 otak yg aku terima dbce..aku mula mengerti...sumenye aku niatkan kerana ALLAH..kite hidup ni kan...satu je AIM nyer...BERIBADAH KEPADANYA..kite jgn la sempitkan skop dakwah kn..?even kite juzz gerakkan otot2 mulut kite nak senyum kat owg pom dah dikire ibadah...moga2 perkongsianku dlm suhuf ini even satu perkataan pom dinilai sbgai ibadah dccNYA..amin ya rabbal alamin...:)

Ntah kenapa aku ase tergerak hati nak citer sal ape yg aku ase skunk..jgn  salah paham ea..ni bukan sal cintan2..hu3...ni tentang KEKAGUMAN aku pada sahabat-sahabiahku sendiri...mereka memang hebat..ilmu mereka tinggi..fikrahnye jelas...akhlak dioram plak terjaga....suke la aku tgk muamalat dioram..bicara2 dioram plak penuh ngn hikmah & ilmu...even borak2 kosong dlm dorm..dlm FB.n kat mne2 lah bumi ALLAH ni...sempat agy dioram selit2 tazkirah secara x langsung yg kadang2 membuatkan aku terdiam dari ketawa yang berdekah2..kadang2 aku sebak..tidak ku nafikan..aku juga pernah menangis kerana cukup tersentuh...pastu citer plak  bab sirah Nabi n para sahabat plak..lagi membuatkan aku takjub n kagum...satu-persatu ilmu yg keluar dari bibir mereka sedetailnye membuatkan aku rebah..malu...sebak..memikirkan diri yg serba kejahilan..ase macam xlayak je jadik kawan dioram..tapi aku cube tepis bisikan2 tuh..klu aku x bersahabat ngn kawn2 yg baik..sampai bile aku di takuk lama??sampai bile aku nak tunnggu owg suap je ilmu 2??hu3..kondisi ni benar2 membuatkan aku muhasabah balik..mendetikkan hati aku 2k membuka kembali suhuf2 buka nota time tazkirah ustaz2 n usrah kat maahad dlue.ku ambil buku2 ilmiah pemberian rakan2 yg masih baru..,xtersentuh dek kesibukan aku mengejar perkara lain yg xpenting.buku2 sirah & manhaj perjuangan cube 2k aku selami..sahabat..berikan aku waktu...aku juga pingin menjadi seperti kalian...

Mungkin persepsi aku silap dlue..aku seakan2 mahu memisahkan diri dari sume perkara yg melibatkan politik,,tapi..skunk..aku da paham..politik i2 xkotor cume mungkin owg yg dlm politik i2 sendri yg mengotorkannya..klu politik i2 kotor..kenapa Nabi pom amalkan politik dlm pemerintahannya??syukur..skunk..aku da mula  paham..tq kpd shbt2 yg selama ini yg cbe memahamkan aku hakikat sbnar perjuangan..masuk agy bab siasah ni plak...tnye je la dioram sal poltik kat Malaysia...xpom yg oversea...sme news yg latest2..xyah beli paper..juz tnye dioram..huhh...aku salute ahh..kalian mmg insan yg mengagumkan....takbir!!!

"...moral of da story is..."

"Koram dah ajar aku satu bende..dakwah i2 lebih berkesan dari segi perbuatan compared 2 lisan...yg kedua lak,ilmu i2 lah yg meninggikan martabat kite & membezakan kefahaman kite...third,orang yang berilmu ni dia lebih kenal & rapat ngan ALLAH...bila dah macam tuh...bukan sahaja CINTA ALLAH yang  dia dapat..kasih sayang manusia pom berbondong2 datang tnpa die  sangka2 kan.:).."

"...Andai TIADA CINTA insan untukmu,,jgn sedih n risau..CINTAILAH ALLAH..nescaya disediakan kepadamu pemilik CINTA yang masih tersisa dihatimu  selepas CINTA ALLAH & RASUL,para auliya',nabi2,ibu bapa...pemilik yg terbaek!!!PILIHAN ALLAH...."

YA ALLAH...andai ini yg kau takdirkan utk aku...n sahabat2 yg lain..menjadi  mata rantai perjuangan agamaMU..akan ku cube sedaya upaya...even aku ase x mampu....jauhkan aku dari segala fitnah...mudahkanlah urusan kami YA ALLAH...:)


<dArI iNsAn yAnG SeRbA KeDhoIfAn N CuBE mEmBeTuLkAn kEKhIlAfAn DiRi>

IkHlAs MiNnI...

aIeN_AzMiEEy.....
    

Friday, March 4, 2011

    hah..aku ade somethim nak kongsi..actually..phrase ni bukan yg aku cipta 


sendiri..tapi 

ade sorang kawan kat FB(namanya dirahsiakan..atas permintaan..hehe..)... die 


suruh sama2  

sebarkan..especially kat muslimat2 kat luar 

cna..mungkin kite ase mende cam ginie

simple kn??tpi..cubalah hayati.pasti bererti!!!!..:)



WANITA???ADE APE NGN HURUF NI EK????


W:WANITA...



A:AKAN... 



N:NAMPAK...



I:INDAH...



T:TUTUP...



A:AURAT...



konklusinyer,,soram wanita akan nmpk lebih cun..sweet..bley die tutup 

aurat!!!cius..xcaye 

cubelah try..anda x akan menyesal....hehehe..:)

...a.i.e.n..

~Syukran PAK CIK..mekaceh..~

Dlm dok termenung sorang2 kat dlm bilik..tbe2 je aku teringat satu kisah yg berlaku kat diri aku nih..baru je..xsmpai seminggu agy asenye...kadang2 ase nak tergelak ade..besh pom ade..ntahlah..payah rr nak cakap...ai 2..mse aku nak balik kg..cuti sem ngn kwn2 aku la kan..kitaoram hampir tw tertinggal bas..dlm tiket tulis bas..*****..tpi bas yg sampai plak bas lain..kitaoram wat bodo je la kat bus stop 2..tbe2 adelah soram kawan satu u gak la  tapi die laki..mcj kwn kitaoram yg kat bus stop lain tnye..lebih kuam mcm ni la soklan die..aku xhafal cngat mende camni..(ceh..perasan.heehe...).."salam..kwn anti yg kat bus stop..****ni naik bas ni*** ek?npe dioram x naik g??bas da smpai la..da nak bertolak danih..."...ape agy...???...bila tahu cm tuh terkocoh2 la kitaoram naik bas..malu pom ade..tapi wat bese jelah...pastu naik plak bas..tgk sume tempat da full!!!sekali agy terkejut rrr..pak cik bas plak penim..hehehe..cian pak cik ea..cek punyer cek...rupe2nyer..ADE OWG TERSILAP TARIKH!!dioram la yg amik seat kitaoram...fuh..lega la cket...pastu bagai jatuh ditimpa tangga..seat aku plak sebelah laki..takot jugak la..tpi aku cube gak relek2kan diri..."ain...xpelah..die 2 da pak cik da,,dahla pakai kopiah..nmpk alim plak 2..kot2 owg tabligh nih..xpe2..baya2 abah da nih.."dlm hati aku baca doa byk2...tbe2 die tegur aku..."dari mne ni...nme ape??",,,,first2 mmg teragak2 jugak rr nk gtw..tpi..aku pk positif la..kitaoram pom borak2 kosong dlue..cam perkenal diri...pastu lme cket.. tbe2 die tnye pndapat aku.."bagi ain la kan...politik 2 mksudnye ape???"...dlm kepayahan menahan pening dlm bas..aku cube tersenyum la.."hmm.maaf la cik..saye xtw cngat politik ni...ape ek cik??...."..die tersenyum..."politik ni mksudnye..POLI+TAKTIK...berbagai2 taktik...secara kasarnye la..."..aku terpegun...kagum pom ade..scre xlangsung..dpt ilmu baru plak ai nih...drpd aku tido..baik aku dengar tazkirah die,,,ade gak faedahnye...p2 sedar2 dari kisah politik..tbe2 kitaoram dah discuss sal DAKWAH plak...antara kata-katanya yg aku egt la..maafla sbb mlm 2 aku pening cngat....xleh fokus 100%...hu3..."cbe ain tgk kt tgn sndri...(sambil die mengangkat tapak tgnnya ke seat depan..spy sng cket aku nk tgk....)..setiapnye ade mkne sendiri...yg ibu jari besar 2 mewakili REDHA ALLAH...kat antra ibu jari n jari hntu 2..KEHIDUPAN YANG BAIK...pastu jari hantu plak mksudnye AMAL BAIK...pastu kan ALLAH xzalim...DIA da turunkan satu sample or ROLE MODEL kat kite...kite juz perlu ikut je...IKUT je...."...pastu..."ain da ng2k ke?bleh kite sambung agy nih?"mungkin dia tgk aku dah berkerut2 ngn minyak angin di tangan plak 2..ntahlah tbe2 je penim..selalunye..xmacam nih...aku tersenyum..."eh...xpe cik..ok agy...pastu pasal dakwah xdi kn..."belum sempat aku menghabiskan bicaraku...die menyampuk..."hah..,,klu owg tnye ain...npe berdakwah??ape yg ain akan jawab??,,,,aku terdiam...cube berfikir..."kerana ALLAH..dakwah kan wajib 2k setiap muslim cik..."...dia tenang menjawab...lame gak die mengeluh..."Kite berdakwah ni sepatutnya sbb CINTAKAN ALLAH....nak dapat CINTA ALLAH plak kne ade 2 cara..PENGORBANAN...DIRI & HARTA,,,msti.."pastu die pom mengeluarkan beberapa ayat Quran sebagai hujah...antaranya dlm Surah As-Saff...die juga telah menarik minat aku ngn contoh2 terdekat para sahabat Nabi....mmg seronok sekali mendengarnya...ade jugak kisah sal Nabi yang membuatkan aku sebak..bab HATI pom xterkecuali...katanya.."Hati yang cinta ALLAh...bermula dari lidah yg lurus..."..aku ase bersyukur sngat dgn tazkirah2nya..npe ALLAH pilih aku yang pada mulanya ase terpaksa duduk ditepi lelaki yang x dikenali????Bukan sahabat yg lain??.....mungkin ALLAH ingin menegurku yg semakin hanyut....lalu dihntarkan pak cik 2 sbgai wasilah...npe pak cik 2 tbe2 je tergerak hati nak citer sume 2 kat aku???baik die tdoe je...??..sumenye membuatkan aku terpk...mungkin kite xsuka sesuatu..tpi ia baik 2k kite kan...??...hurmmm.....satu je la yang aku mahu lafazkan..ALHAMDULILLAH YA ALLAH....

Biarlah aku lebih berfikiran TERBUKA..tpi MENJAGA...
Moga dijauhi daripada sume FITNAH....AMIN.........

"Buat "pak cik" di ats bas ai tuh..maaf la xsempat nak ucap terima kasih..moga sedikit titipan dari pak cik boleh saya jadikan panduan dalam hidup ini...moga pak cik mendpt pahala dgn ilmu yg saya kongsi ngn kwn2 nih...pak cik telah mengajar saye byk mende.dan yg paling UTAMA...
"DAKWAH i2 boleh dilakukan dmana2 pom(even atas bas)...lebih2 agy pada diri sendiri..."

~sAlAm CinTA+SayANg+KaSih miNnI....~

pEnGEmIs CiNta IlAhi.....Aien AzMiEeY

Thursday, March 3, 2011

~MUHASABAH~

Fikirkan Sejenak....kite bimbang????Kecewa??Ase X cukup je dalam hidup ini????
aku ase terpanggil la nak kongsi apa yg aku baca kat dalam satu majalah 2...sedih cngat....:'(...
smenye pasal kanak-kanak kat Afrika....sape mereka??saudara kite la....bukan owg lain......



Bukankah ibu bapa kita sayang sngt kat kite & sentiasa melindungi kta????
TAPI MEREKA...

YATIM PIATU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Bukankah kite selalu je komplen bila mak masak x sedap...pastu asyik dok nak makan
western je..KFC..MC D..koram tahu x...DIORAM kan...

TIADA PILIHAN!!!MEREKA MENANGIS KERANA MAHUKAN MAKANAN!!!!

Ada gak dalam kalangan kite ni kan....selalu je nak berdiet...jaga badan la katakan....
Kite sedar x...kawan2 kita kat Afrika tuh...


SANGGUP MAKAN SISA MAKANAN ORANG LAIN UNTUK MASIH BERTAHAN
DALAM HIDUP NI!!!

Adakah kita marah bila disuruh & dipaksa ibu bapa untuk tido ???
Xboleh tido klu bukan atas katil....sakit belakang la ape la.....
TAPI...


KALAU BOLEH MEREKA NI KAN..NAK TIDO UNTUK SELAMA-LAMANYA....!!!
X TERTAHAN DERITA..........HU3...
                                   ~Tazkirah ini untuk aku jua....hidup ni kenalah saling menasihati...mmg manusia selalu lupa...mungkin hri ni aku yang sedar  cket....mungkin hari esok...kau pula yang mengingatkanku kembali....coretan dari majalah MASTIKA ni kan...btol3...menyayat hati aku...moga sama2 kite koreksi diri...& memperbaiki hidup kite seharian untuk menjadi hamba yg lebih BERSYUKUR dengan segala nikmatNYA...AMIN..~




                          "tiDaK SeMPuRnA ImAn..JiKA kAu HiDUp dAlAm kEkENyANGaN..sEdanG JiRaN TeTanGGaMu..meNaNgIs dALaM kElApaRan.....~



ikhlas minni.....

caHayA mATa......(NurUL aIn...)

~Adakah setiap persahabatan 2 kn...akan jadi hanya kenangan nnti????~

~Ni rr kEm PLKN aq..mmG rInDu nK G kedAH bAlIK...wAt kWaN 2
EsP.kUmpUlAn alPhA...miZZ u aLL damn MuCh~~
~kEnAnGAn TyM hIzBah dAy A39..dApAt bIlIk tErBaiK LaK 2
(ciUs Aq SaYaNg KoRaM....)~


~kEnAngaN nGaN clAssMaTes SeM 1 tyMe waT rEuNiOn kT uLu bEnDuL
(nnTi kIte g PD pLaK Ek...hEhE..lOvE u aLL...)~



~Ni pLaK pIc tYm jAMuAn aKhIr TaHuN fOrM 5...
(hmm...dA rAmAi gk lOSs CoNtACt...mIzz U aLL,,CiUs,,,)~


~nAK tErGeLAk tgK gAmBa ni...XclAp Ni PiC tYm kEm kEpIMpInAn
aSRaMa tYm aK FoRm 5...iEYra n tehAh,,,miZZ U....:(~

~bErGaMbA nGn uStAz HanIf sEfAMiLy kT dAtAraN niLAi
tYMe jAmUaN kElAs LQM 603...
sUmE JaMiL & wAsIm...hEHe....:)~


~My sOuLmAtES..FreNz 4 eVa TmYe kAt maahAd..sKunk aDe yG Da kT overseA,,,,
xpEla..kAt mNe pOm kORaM...PERMENANTLY..
u all In My HeArt....LUVE U ALL....~ 


         ~Thanks sbb pernah hadir dalam hidup aku nih ea...sbnarnya byak agy sahabat2 & kenangan yang aku x upload dlm blog nih...even cam 2..xbermakna koram xdiUPLOAD kn dlm hati aku nih...hehehe..ntah rr tbe2 je ase nak rewind balik kenangan2 tuh...cume aku juzz terpk je..adakah kawan yang dsamping kite skunk...akan hanya tinggal kenangan dalam foto2 lama suatu hari nnti..arap2nye xlah ea...aku tahu aku bukan sahabat yang baik..tapi aku bersyukur ssngat dikurniakn kwn2 yg baik,solehah,happening,sporting..ape agy ek?sme la..cam koram nih...ALHAMDULILLAH..wat kwn2 yg xde dlm foto nih..jgn kecik atiey..koram mcti ade dalam hati aku...(ceh...jiwang la plak...kwang4)..yg mane da loss contact 2..same2 lah kite sambungkan balik tali yg terputus 2,,,yg still connected,go on....berkwn biarlah kerana ALLAH..ni ncihat 2k diri sendiri gak...anyway...May ALLAH bless u all in all step u take..amin.....sarangheo.....uhibbukum jiddan jamma..~


Kulayarkan kerinduan di lautan memori...
Mengimbau kenangan indah yang menyentuh emosi..
Masih segar di ingatan saat mesra berputik..
Hadirmu bawa sinaran cahaya inspirasi..
SaHABAT...
Kau..sesungguhnya...temanku.....
Dikala suka & lara..
Tikaku buntu diselubungi sendu...kau tiupkan ketabahan utk ku ukir senyuman....
Bagaikan embun hilang di terbit fajar...kau pergi jauh mengejar cita..menggapai redha YANG ESA...
Duhai sahabat..dengarkanlah..
bicara hatiku ini,,meskipun jarak memisahkan..namun tiada noktah kasih..
Biarlah waktu menentukan nilai ukhuwwah yang terjalin..
Teruskan perjuangan ke titisan darah yang terakhir...

Dan aku...masih disini....terus mendaki puncak tertinggi hidupku...
Dan aku...terus menanti saat yg manis..akan berulang kembali.....
SAHABAT,,,,,


Shbt,egt x lagu nih??aku penah nyanyi kat skul dlue kan..??so,aku hadiahkan setiap bait lagu ni utk koram...
even koram xnmpak aku..x dgar aku...tapi...moga lagu ini mampu
mengingatkan engkau setiap detik kita bersama.....
akhir kalam.......
I....LOVE..U....ALL..........


sincerely.....

NIK NURUL AIN BT NIK AZMI.....

~AKU CINTA ALLAH~