~Siapa aku?..Aku hambaNYA...~

My photo
aku hanyalah hambaNYA yg dalam perjalanan rohku di dunia yg fana ini dalam tujuan yg satu..BERIBADAH padaNya..aku tidak tahu kapan masanya..moga suhuf qalbi ini bermanfaat utk rohku & dinilai dicc ALLAH...AMIN...

~Ahlan Wasahlan..Ukhuwwah Abadan Abada~

"Ukhuwwah i2 bukan terletak pada kerapnya pertemuan..tapi pada kerapnya ingatan kita pada sahabat dalam doa"

Followers

Tuesday, March 1, 2011

~Npe Wat Blog???~

Salam alaik..huh..actually da lame aku bercita2 nak wat blog sbb tgok cam sonok je..tpi sbb kekangan waktu p2 ase cam xde idea nak menulis..ak lupekan dlue hasrat ak tuh...al-maklum la aku ni bukan la pndai cngat nk "berjiwang2 " ngn ayt bombastic nih...cket2 boleh la..2 pom klu sedeh or somethim that hve touched my heart happen..tpi pk punyer pk..setiap owg..lain cara penyampaian die kn??,,agypom asyik dok mengadap MR.FB je kkdang borim jugak..nk tulis pnjng2 p2 kenalh tgur ngn cIk Fb...xclap ak cmni la lebih kuam tazkirah die.."sorry..u hve exceed the word limit....bla2.."..pnjang gak rr...byk kali gak jadi camtu...ha3..nmpknye ak kne cari somewhere nak menconteng nih...p2..berlaku rr monolog dalamn dlm dri aku nih.."ain..klu wat blog..ko bley je tulis ape yg ko suke...everything!!!..ape yg ko ase...bace...dgar..pendapat ko..smenyer up 2 u la!!!xde influenced by spe2 plak 2...?nak berdakwah ni kne la menvariasikan method die...klu face 2 face ni...mungkin byk gak kekurangn die..sbb skunk owg bukan dgar ape yg kite cakap...tpi dioram tgk siapa diri kita!!!sdgkn kite sndri yg byk wat dose..so,sme2 la kite berubah ea..nasihat ini 2k dri ini jua..byak cngat kehinaan..cam salah satu ayat surah As-Saff 2...ALLAh menegur kita..."Wahai orang-orang yg beriman..mengapa engkau tidak mengerjakan apa yang Engkau ktakan??Sesungguhya Allah amat murka kpd owg yg tidak mengerjakan ape yg die katakan.(sampaikan).."...pastu nk tggu kite perfect plak bile??Kite xakan perfect sbb satu-satunya manusia yg PERFECT di atas muka bumi ini telah lame WAFAT...siapa agy klu bukan RASULALLAH s.a.w..tpi..kite slalu clap konsep..xsemestinya owg yg tidak alim...nsihatnya tdk boleh dambil..sbb mungkin dia WASILAH dri ALLAH utk kite..setiap owg lain penerimaanya...sgala kekeliruan kt cnie...pohon dbetulkan..antara sbb lain plak..aku ni mmg jenis yang xmnat cngat membaca buku2 berbntuk fakta n sejarah,,tpi keadaan skunk seakan2 menCOMPULSORYkn aku utk membacanya...so,ak pk klu ade blog nih...mungkin byk input yg ak ley dapat dr teman2.....tnpa membaca..tpi nk x nk..membaca 2 hukumnya sunat muakkad gak la...:)..
Npe plak plih suhuf rahasia qabi???ade la ak dga owg ckp lu owg pompuan ni suka cngat bab hati ngn perasaan nih...klu x QALB..HATI..xpom..SANUBARI(cam knai je,hehe,)..or kdag2..FU'ADDI..patut la muslimat 2 lembik..asyik pk baitul muslim je..hatta nme blog pom letak sal jiwa gak..???ish2..geram gak la dgar tpi aku ade sbb sendiri npe aku pilih name nih..personally,aku ni jenis yg analitikal..bertindak ikut gerak hati..(ntah btol or x  spelling 2...klu salah 2..maaf la ea)..bagi aku  hati elemen yg cngat penting dlm kehidupan kite...ALLAH pom xtgok pada kecantikan lahiriah,,tpi ALLAH tgok pada HATI kita..hati yg bersih mmpu menarik madd'u hanya dgn kata2nya...sbb bila HATI i2 bersih...tusukan kata2 kite mampu menembusi dinding hati yang bersalutkan besi sekalipun!!!subhanallah...bercakap sal hati ni kan...ntah la ttbe je aku teringat kat sorang sahabiah aku nih...ni selalu menitik beratkan pasal hati...bginya berbicara apatah agy psl dlm berdakwah mcti dgn khdiran hati,,.."ain..mu kecek dari hati dop nih??.."weh...bakpo aku ase mace mu kecek dari hati nih?sedihnyo weh.."...ni larr antra dialog aku & si dia..HAMIZAN...even kitaoram skunk study kat ngri sembilan tpi dialek klate mmg xbleh dipisahkan...hehe....nk citer bab hati ni asenye..mmg x habis..cume satu je yang aku harapkan...tiada yang ku dambakan melainkan redhaNYA..semoga segala perkongsian dinilai sbgai pahala di sisinya...sahabat,kita ni xpunya apa2...jasad ni bukan milik kita..alam ni bukan hak kita..hatta..sebutir debu yang melekat di kaki kite BUKANLAH kepunyaan kite...kite hnyalah ROH...hnya ROH semata-mata....sumenye i2 pinjaman ALLAH...utk beribadah kpdNYA.analoginya begini..bisakah roh melakukan solat tanpa tubuh badan??tidak mungkin...jadi jasad i2 ibarat perahu yang menyeberangi roh dalam perjalanannya di lautan yang bernama DUNIA..sebelum tibe di destinasi yaitu AKHIRAT..jadi kita sbgai hambaNYA..harus mentaatiNYA...biar segala perbuatan yang kite lakukan walau kecil di pandangan manusia tapi MULIA di pandangan ALLAH...i"allah...
Berbicara sedikit sal ilmu tasawwuf ni..teringat plak satu buku yg penah aku bace..hidup di dunia ni ibarat pelanggan di kedai makan...mengorder bermacam2 kt tuan kedai mengikut keinginan sendiri..apa saje makanan...p2..tuan kedai pom masakla...pastu hidang satu persatu kt kite...dengan xde adabnya..kita pergi macam 2 je..xbayar satu sen pom...adakah patut???mestila sama sekali xpatut!!...memang kurang ajar la..mcm 2 jugaklah kite...setelah ALLAH bagi smenye yang kita mntak..even yang kite xpernah mintak pom ALLAH bgi...!!patutkah kita hidup d dunia ni secara percuma???tanpa menyembah ALLAH..??Beribadah kepadaNYA....?jawapannya hanya kita sajelah yang tahu...hati kite xpernah berbohong...sebnarnya tkot juga nak cakap byk2,,sbb setiap kata2 kite pasti diuji...astagfirullah....:(

"Sesungguhnya dalam jasad anak adam i2 ada seketul daging...jika ianya baik...maka baiklah jasadnya,,& jika ianya jahat,maka jahatlah jasadnya keseluruhannya,.sesungguhnya ia adalah HATI..."

Suka aku petik nasihat dari seorang sahabatku buat diri ini...:
"Ain,,orang beriman 2 kn selalu punyer cara sendiri 2k  menjaga HATInya..meskipun berlawanan dengan apa yang diterima dlm kehidupan..Saat mendpt musibah..air matanya menitis,tapi HATInya terilham utk menyakini bahawa apa yg dberikan ALLAH adlah yg terbaik utk dirinya..fizikalnya mungkin lelah,fikirannya mungkin penat..tapi tidak pada HATInya yg terus yakin apabila ia diuji pastinya i2 adalah tanda ALLAH MASIH SAYANG PADANYA...amin.."

Tq sahabat,,,nsihatmu i2 mebuka mata hatiku yg dulu buta...aku hanya menurut langkah orang...aku tidak mahu agy jadi pak turut tanpa aku memahami ape sbnarnya yang aku mahukan...bicara yang datang dari hati bersihmu i2 betol2 menikam hati aku..lantas memaksa air mata utk mencurah menangisi kekhilafan diri...memang aku yang salah....indahnya bersahabat kerana ALLAH..

"Mukmin i2 jiwanya damai ,x mudah  tergoncang dengan ujian..telah ku pilih jalan ini YA ALLAH..sudah takdirnya kita sume adalah mata rantai perjuangan Islam...mungkin kita rase x mampu..tpi kenapa ALLAH masih memilih kita??sbb...sahabat...ALLAH i2 pencipta kita...DIA lebih arif tentang kita...DIA lebih mengenali kita....tidak dibebankan seseorang i2 dengan sesuatu perkara kecuali dengan kemampuannya.
maka..REDHALAH WAHAI QALBI....."

Segala yang baik i2 datang dari ALLAH...manakala segala kelemahan & kehinaan dtg dari diri ini...

Ukhuwwah kerana ALLAH i2 teramat indah..
~SuHuf qAlBi UtKmU Yg TeRiStImEwA..sEsUnGGuhnYa AkU mEncIntAi KaLiAn...~

3 comments:

  1. lawa blog ni...tenang,sayu.. pandai create..

    ReplyDelete
  2. byk kekurangan..mohon tunjuk ajar...

    ReplyDelete
  3. salam 'alaik mahbubati..moga Allah merahmati sgl usahamu...nice blog...,=) sayangku,ku benar2 mnyintaimu keranaNya...ku yakin,Allah yg nxdirkn pertemuan kita smnjak dulu..aku bsyukur..trm ksh sayang..(^_^)

    ReplyDelete

~AKU CINTA ALLAH~